Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1235065

Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja


Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Košević, Manuela; Samardžić, Mirela
Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (2022), 1; 23-31 doi:10.33128/k.64.1.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1235065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja
(Influence of the level of organic selenium in feed of laying hens on egg quality)

Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Košević, Manuela ; Samardžić, Mirela

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 64 (2022), 1; 23-31

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
selen ; jaja ; kvaliteta ; vrijeme skladištenja ; oksidacija lipida
(selenium ; eggs ; quality ; storage time ; lipid oxidation)

Sažetak
Jaje je animalna namirnica koja je nutritivno izbalansirana, a cjenovno je prihvatljiva da se svakodnevno koristi u domaćinstvu. Dizajniranjem smjesa za nesilice moguće je jaje obogatiti različitim nutricinima. Stoga je cilj ovog rada bio proizvesti jaja obogaćena selenom, te ispitati njegov učinak na pokazatelje kvalitete i održivost svježine jaja tijekom skladištenja u trajanju od 28 dana u hladnjaku na 4 °C. U istraživanju je korišteno 120 nesilica hibrida Tetra SL. Pokus je trajao 5 tjedana. Na početku pokusa nesilice su bile u dobi od 30 tjedana. Formirane su dvije skupine P1 i P2, koje su hranjene s dvije smjese. Svaka skupina smještena je u 6 kaveza sa po 10 nesilica. Krmne smjese kojima su hranjene nesilice razlikovale su se u sadržaju organskog selena (Sel-Plex). Hrana nesilica iz skupine P1 sadržala je nižu razinu selena (0, 348 mg Se/kg smjese), a nesilice skupine P2 konzumirale su hranu s višom razinom selena (0, 447 mg Se/kg smjese). Na kraju pokusnog razdoblja uzorkovano je ukupno 120 jaja (P1 60 komada i P2 60 komada). Jaja su pripadala razredu L (masa jaja od 63-73 g). Promatrani efekti (hranidbeni tretmani, vrijeme skladištenja i interakcija) nisu imali utjecaja na vrijednosti indeksa oblika, masu jaja i ljuske, čvrstoću i debljinu ljuske (P>0, 05). Vrijeme skladištenja imalo je utjecaj na masu žumanjka (P<0, 001) i masu bjelanjka (P=0, 010). Razina selena u hrani i vrijeme skladištenja utjecali su na porast pH vrijednosti u žumanjcima i bjelanjcima (P<0, 001). Vrijeme skladištenja jaja statistički je značajno utjecalo na smanjenje visine bjelanjka (mm) i Hough jedinica (HJ) (P<0, 001), dok su na intenzitet boje utjecali vrijeme skladištenja i interakcija (P < 0, 05). Oksidacija lipida u žumanjcima jaja ispitivanih skupina bila je ujedna- čena, nisu utvrđene statistički značajne razlike u dobivenim vrijednostima (P>0, 05). Razina Se u krmnim smjesama za nesilice značajno je utjecala na njegov sadržaj u bjelanjcima i žumanjcima jaja. Kod bjelanjka sadržaj selena se povećao sa 107, 86 na 162, 48 μg/kg (P1 u odnosu na P2 ; P<0, 001) i u žumanjcima sa 644, 11 na 748, 05 μg/kg (P1 u odnosu na P2 ; P= 0, 032). Istraživanjem je utvrđena mogućnost povećanja sadržaja selena u jajima korištenjem organskog oblika selena u krmnoj smjesi za nesilice. Također je uočeno da viša razina selena u hrani utječe na veće odlaganje selena u jestivom dijelu jaja, te pozitivno djeluje na pokazatelje kvalitete i svježine jaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Košević, Manuela; Samardžić, Mirela
Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (2022), 1; 23-31 doi:10.33128/k.64.1.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Kralik, Z., Kralik, G., Košević, M. & Samardžić, M. (2022) Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (1), 23-31 doi:10.33128/k.64.1.3.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Samard\v{z}i\'{c}, Mirela}, year = {2022}, pages = {23-31}, DOI = {10.33128/k.64.1.3}, keywords = {selen, jaja, kvaliteta, vrijeme skladi\v{s}tenja, oksidacija lipida}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, doi = {10.33128/k.64.1.3}, volume = {64}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj razine organskog selena u hrani koko\v{s}i nesilica na kvalitetu jaja}, keyword = {selen, jaja, kvaliteta, vrijeme skladi\v{s}tenja, oksidacija lipida} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Samard\v{z}i\'{c}, Mirela}, year = {2022}, pages = {23-31}, DOI = {10.33128/k.64.1.3}, keywords = {selenium, eggs, quality, storage time, lipid oxidation}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, doi = {10.33128/k.64.1.3}, volume = {64}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Influence of the level of organic selenium in feed of laying hens on egg quality}, keyword = {selenium, eggs, quality, storage time, lipid oxidation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font