Pregled bibliografske jedinice broj: 1235065
Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja
Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (2022), 1; 23-31 doi:10.33128/k.64.1.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1235065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši
nesilica na kvalitetu jaja
(Influence of the level of organic selenium in feed
of laying hens on egg quality)
Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Košević, Manuela ; Samardžić, Mirela
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 64
(2022), 1;
23-31
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
selen ; jaja ; kvaliteta ; vrijeme skladištenja ; oksidacija lipida
(selenium ; eggs ; quality ; storage time ; lipid oxidation)
Sažetak
Jaje je animalna namirnica koja je nutritivno izbalansirana, a cjenovno je prihvatljiva da se svakodnevno koristi u domaćinstvu. Dizajniranjem smjesa za nesilice moguće je jaje obogatiti različitim nutricinima. Stoga je cilj ovog rada bio proizvesti jaja obogaćena selenom, te ispitati njegov učinak na pokazatelje kvalitete i održivost svježine jaja tijekom skladištenja u trajanju od 28 dana u hladnjaku na 4 °C. U istraživanju je korišteno 120 nesilica hibrida Tetra SL. Pokus je trajao 5 tjedana. Na početku pokusa nesilice su bile u dobi od 30 tjedana. Formirane su dvije skupine P1 i P2, koje su hranjene s dvije smjese. Svaka skupina smještena je u 6 kaveza sa po 10 nesilica. Krmne smjese kojima su hranjene nesilice razlikovale su se u sadržaju organskog selena (Sel-Plex). Hrana nesilica iz skupine P1 sadržala je nižu razinu selena (0, 348 mg Se/kg smjese), a nesilice skupine P2 konzumirale su hranu s višom razinom selena (0, 447 mg Se/kg smjese). Na kraju pokusnog razdoblja uzorkovano je ukupno 120 jaja (P1 60 komada i P2 60 komada). Jaja su pripadala razredu L (masa jaja od 63-73 g). Promatrani efekti (hranidbeni tretmani, vrijeme skladištenja i interakcija) nisu imali utjecaja na vrijednosti indeksa oblika, masu jaja i ljuske, čvrstoću i debljinu ljuske (P>0, 05). Vrijeme skladištenja imalo je utjecaj na masu žumanjka (P<0, 001) i masu bjelanjka (P=0, 010). Razina selena u hrani i vrijeme skladištenja utjecali su na porast pH vrijednosti u žumanjcima i bjelanjcima (P<0, 001). Vrijeme skladištenja jaja statistički je značajno utjecalo na smanjenje visine bjelanjka (mm) i Hough jedinica (HJ) (P<0, 001), dok su na intenzitet boje utjecali vrijeme skladištenja i interakcija (P < 0, 05). Oksidacija lipida u žumanjcima jaja ispitivanih skupina bila je ujedna- čena, nisu utvrđene statistički značajne razlike u dobivenim vrijednostima (P>0, 05). Razina Se u krmnim smjesama za nesilice značajno je utjecala na njegov sadržaj u bjelanjcima i žumanjcima jaja. Kod bjelanjka sadržaj selena se povećao sa 107, 86 na 162, 48 μg/kg (P1 u odnosu na P2 ; P<0, 001) i u žumanjcima sa 644, 11 na 748, 05 μg/kg (P1 u odnosu na P2 ; P= 0, 032). Istraživanjem je utvrđena mogućnost povećanja sadržaja selena u jajima korištenjem organskog oblika selena u krmnoj smjesi za nesilice. Također je uočeno da viša razina selena u hrani utječe na veće odlaganje selena u jestivom dijelu jaja, te pozitivno djeluje na pokazatelje kvalitete i svježine jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Mirela Samardžić
(autor)
Zlata Kralik
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Manuela Košević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts