Pregled bibliografske jedinice broj: 1234479
Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Plantago major L
Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Plantago major L, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1234479 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Plantago major L
(Ultrasound-assisted extraction of polyphenolics of Plantago major L)
Autori
Katavić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.12
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Marijana Zovko Končić
Neposredni voditelj
Marijan Marijan
Ključne riječi
Trputac, polifenoli, flavonoidi, fenolne kiseline, verbaskozid, ultrazvučna ekstrakcija
(Plantain, polyphenols, flavonoids, phenolic acids, verbascoside, ultrasound extraction)
Sažetak
Veliki ili širokolisni trputac (Plantago major L., Plantaginaceae) je široko rasprostranjena biljka, koja je poznata u narodnoj medicini već dugi niz godina. Sadrži brojne biološki aktivne spojeve, a to su: flavonoidi, alkaloidi, terpenoidi, iridoidi, vitamini, polisaharidi, masne i fenolne kiseline. Zahvaljujući svom kemijskom sastavu posjedu brojne biološke učinke. Primjerice, pomaže u zacjeljivanju rana, koristan je kod dijareje, pomaže u prevenciji virusnih i bakterijskih infekcija, te snižava razinu glukoze i kolesterola u krvi. Polifenoli djeluju protuupalno, antioksidacijski, te smanjuju rizik od nekih kroničnih bolesti, npr. kardiovaskularnih. U ovom radu je za ekstrakciju polifenola iz P.major korištena brza i učinkovita metoda ekstrakcije, ultrazvučna ekstrakcija. Spektrofotometrijski je određena količina ukupnih polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina. Koncentracija verbaskozida određena je korištenjem HPLC-a. Usporedbom koncentracija spojeva i uvjeta pripreme ekstrakta ustanovilo se koji su parametri uvjetovali najefikasniju ekstrakciju pojedinih polifenola. Najveći sadržaj ukupnih polifenola imao je ekstrakt koji sadrži 70 % GL, 5 % mliječne kiseline, a ekstrahirao se 30 min pri temperaturi od 70°C i snazi ultrazvuka od 144 W. Flavonoidi su se najbolje ekstrahirali sa 70 % GL, bez mliječne kiseline, a ekstrakcija je trajala 30 min pri 70 °C i snazi ultrazvuka od 720 W. Fenolnim kiselinama je odgovarao medij s 10 % GL i 0, 3 mmol HP-β-CD, a ekstrakcija je trajala 30 min pri 20 °C i snazi ultrazvuka od 144 W. Ekstrakcija verbaskozida je najučinkovitije provedena s 10 % GL, 5% mliječne kiseline i 0, 3 mmol HP-β-CD, a ekstrakcijsko vrijeme je bilo 10 min na 20 °C i pri snazi ultrazvuka od 144 W. Potrebno je statistički obraditi rezultate kako bi se preciznije odredilo koliko pojedini parametri utječu na ekstrakciju svih navedenih polifenolnih sastavnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-6504 - Ekstrakcija bioaktivnih biljnih sastavnica pomoću zelenih otapala – korak prema zelenim kozmeceuticima (CosmoGreen) (Zovko Končić, Marijana, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb