Pregled bibliografske jedinice broj: 1234386
Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS)
Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS) // 1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije, Zagreb, 30. rujna - 1. listopada 2022. , Knjiga sažetaka, Ur.: Rončević S., Nemet I., Marciuš B. / Rončević, S. ; Nemet, I. ; Marciuš, B. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko kemijsko društvo, 2022. str. 46-46 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1234386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije
spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu
plazmu (ICP-MS)
(Elemental analysis of sparkling wines from Zagreb
County by ICP-MS method)
Autori
Živković, Lana ; Nemet, Ivan ; Rončević, Sanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije, Zagreb, 30. rujna - 1. listopada 2022. , Knjiga sažetaka, Ur.: Rončević S., Nemet I., Marciuš B.
/ Rončević, S. ; Nemet, I. ; Marciuš, B. - Zagreb : Hrvatsko kemijsko društvo, 2022, 46-46
Skup
1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije = 1st Symposium on Analytical Atomic Spectrometry
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 30.09.2022. - 01.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
elementno profiliranje ; vina ; ICP-MS
(elemental profiling ; wines ; ICP-MS)
Sažetak
Vino je složena otopina koja se sastoji od vode, alkohola, šećera, organskih i anorganskih komponenti. U suvremenim enološkim pristupima, interes za proizvodnju i kontrolu kakvoće pjenušavih vina postaje sve izraženiji.[1] Ova vina proizvode se nakon alkoholne i malolaktične fermentacije u bačvama od nehrđajućeg čelika ili cementa te potom podliježu sekundarnoj fermentaciji odležavanjem u bocama. Zbog prisutnosti ugljikova dioksida pjenušava vina su gazirana, odnosno sadrže mjehuriće. Na sastav vina utječu mnogi čimbenici, a neki od njih su sastav zemlje na kojoj raste vinova loza, klimatski uvjeti (temperatura, količina vlage i padalina), proces fermentacije, način skladištenja vina i drugi. Poznavanjem elementnog sastava vina dobiva se najviše informacija o porijeklu vina te o njegovoj autentičnosti.[2] Elementni „potpis“ vina ovisi o prirodnim i antropogenim izvorima. S obzirom na njihov utjecaj u vinima se mogu pronaći esencijalni elementi, poput Ca, Mg, Fe i K, ali i toksični elementi, poput Pb, Cd, As i Zn. U klasifikaciji i određivanju geografskog porijekla vina temeljem elementnog profila koriste se najčešće multivarijatne statističke metode.[3] Cilj ovoga rada bio je odrediti elementni sastav 34 uzorka pjenušaca proizvedenih na području Zagrebačke županije. Spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS) analizirat će se pripravljeni uzorci i odrediti koncentracije Mg, Al, P, V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, A s, Se, Cd, T l, Pb i odabranih lantanoida. Uspoređeni su rezultati mjerenja korištenjem standardne kalibracije te kalibracijske metode uz dodatak internog standarda. Točnost dobivenih rezultata određena je analizom prikladnog referentnog materijala. Mjereni rezultati obrađeni su korištenjem programskog paketa Statistica, poglavito multivarijatnim statističkim metodama kao što su analiza glavnih komponenata (PCA) i hijerarhijska analiza klastera (HCA).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
Ostalo-705042 - Analize (Rončević, Sanda, Ostalo ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb