Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1234296

Usporedba mlijeka s biljnim alternativama


Vrhovec, Lucija
Usporedba mlijeka s biljnim alternativama, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1234296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba mlijeka s biljnim alternativama
(Comparison of milk with plant based alternatives)

Autori
Vrhovec, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2021

Stranica
28

Mentor
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
alergija na proteine ; biljni napitci ; intolerancija na laktozu ; mlijeko
(lactose intolerance ; milk ; plant-based drinks ; protein milk allergy)

Sažetak
Sve veći broj potrošača odlučuje se na konzumaciju napitaka na biljnoj bazi. Razlozi su najčešće zdravstveni, primjerice zbog alergija na proteine kravljeg mlijeka i intolerancije na laktozu ili zbog odabira takvog načina života. Trenutno su na tržištu najpopularniji napitci od soje, zobi, badema, kokosa i riže. Alternativni biljni napitci predstavljaju tekućine koje se proizvode smanjenjem veličine sirovine, ekstrakcijom u vodi te homogenizacijom. Cilj im je svojim izgledom, okusom te nutritivnim sastavom oponašati kravlje mlijeko. Biljnim napitcima se pripisuju brojne pogodnosti zbog toga što ne sadrže proteine kravljeg mlijeka, laktozu ni kolesterol, međutim oni su svojim nutritivnim sastavom ipak manjkavi u usporedbi s kravljim mlijekom. Stoga se često obogaćuju proteinima, vitaminima i mineralnim tvarima te dodacima prehrani kako bi proizvodi bili što bolje kvalitete i stabilnosti. Potrošače privlače biljni napitci zbog toga što sadrže funkcionalno aktivne komponente sa svojstvima promicanja zdravlja, ali često neprivlačan okus napitka dovodi do neprihvatljivosti te u konačnici slabije konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrhovec, Lucija
Usporedba mlijeka s biljnim alternativama, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrhovec, L. (2021) 'Usporedba mlijeka s biljnim alternativama', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrhovec, Lucija}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {alergija na proteine, biljni napitci, intolerancija na laktozu, mlijeko}, title = {Usporedba mlijeka s biljnim alternativama}, keyword = {alergija na proteine, biljni napitci, intolerancija na laktozu, mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrhovec, Lucija}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {lactose intolerance, milk, plant-based drinks, protein milk allergy}, title = {Comparison of milk with plant based alternatives}, keyword = {lactose intolerance, milk, plant-based drinks, protein milk allergy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font