Pregled bibliografske jedinice broj: 1233972
Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip
Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip, 2022., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1233972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip
(Spectrofotometric determination of color and tanine content in Pošip wines)
Autori
Papić, Gabriel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Odžak, Renata
Neposredni voditelj
Kranjac, Marina
Ključne riječi
bijelo vino, macerirano bijelo vino, tanini, Pošip, boja vina, maceracija
(white wine, macerated white wine, tannin, Pošip, wine color, maceration)
Sažetak
Vino je kemijski složena smjesa različitih vrsta spojeva koji uključuju fenolne spojeve koji doprinose boji vina. U fenolne spojeve spadaju i tanini koji su odgovorni za trpak okus vina. Ovi spojevi u vino dospijevaju procesom maceracije. Maceracija je proces u kojem su pokožice i sjemenke grožđa u kontaktu sa sokom. Bijela vina obično nisu macerirana, a maceracijom bijelog grožđa dobiju se tzv. jantarna, orange ili macerirana vina. U ovom radu je UV-VIS spektrofotometrijom određen sadržaj tanina u uzorcima bijelog kao i u uzorcima maceriranog bijelog vina autohtone sorte vinove loze – Pošip. Dobiveni rezultati analize uzoraka iz nekoliko godina berbe pokazuju da macerirana bijela vina imaju višu koncentraciju tanina od nemaceriranih bijelih vina (4, 46 g/L za orange vino, a 0, 547 g/L za bijelo vino iste godine berbe). Također je uočeno kako će maceracija kod većine uzoraka uzrokovati povećanje intenziteta boje maceriranih u odnosu na nemacerirana bijela vina (0, 520 i 0, 190 za iste uzorke).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split