Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1233972

Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip


Papić, Gabriel
Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip, 2022., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 1233972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip
(Spectrofotometric determination of color and tanine content in Pošip wines)

Autori
Papić, Gabriel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
33

Mentor
Odžak, Renata

Neposredni voditelj
Kranjac, Marina

Ključne riječi
bijelo vino, macerirano bijelo vino, tanini, Pošip, boja vina, maceracija
(white wine, macerated white wine, tannin, Pošip, wine color, maceration)

Sažetak
Vino je kemijski složena smjesa različitih vrsta spojeva koji uključuju fenolne spojeve koji doprinose boji vina. U fenolne spojeve spadaju i tanini koji su odgovorni za trpak okus vina. Ovi spojevi u vino dospijevaju procesom maceracije. Maceracija je proces u kojem su pokožice i sjemenke grožđa u kontaktu sa sokom. Bijela vina obično nisu macerirana, a maceracijom bijelog grožđa dobiju se tzv. jantarna, orange ili macerirana vina. U ovom radu je UV-VIS spektrofotometrijom određen sadržaj tanina u uzorcima bijelog kao i u uzorcima maceriranog bijelog vina autohtone sorte vinove loze – Pošip. Dobiveni rezultati analize uzoraka iz nekoliko godina berbe pokazuju da macerirana bijela vina imaju višu koncentraciju tanina od nemaceriranih bijelih vina (4, 46 g/L za orange vino, a 0, 547 g/L za bijelo vino iste godine berbe). Također je uočeno kako će maceracija kod većine uzoraka uzrokovati povećanje intenziteta boje maceriranih u odnosu na nemacerirana bijela vina (0, 520 i 0, 190 za iste uzorke).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Marina Kranjac (mentor)

Avatar Url Renata Odžak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Papić, Gabriel
Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip, 2022., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Papić, G. (2022) 'Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papi\'{c}, Gabriel}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {bijelo vino, macerirano bijelo vino, tanini, Po\v{s}ip, boja vina, maceracija}, title = {Spektrofotometrijsko odre\djivanje boje i sadr\v{z}aja tanina u vinima sorte Po\v{s}ip}, keyword = {bijelo vino, macerirano bijelo vino, tanini, Po\v{s}ip, boja vina, maceracija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papi\'{c}, Gabriel}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {white wine, macerated white wine, tannin, Po\v{s}ip, wine color, maceration}, title = {Spectrofotometric determination of color and tanine content in Po\v{s}ip wines}, keyword = {white wine, macerated white wine, tannin, Po\v{s}ip, wine color, maceration}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font