Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1233829

Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka pšenične trave (Triticum aestivum L.)


Grubišić, Sanja; Kristić, Marija; Lisjak, Miroslav; Petrović, Sonja; Rebekić, Andrijana
Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka pšenične trave (Triticum aestivum L.) // Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 135-136 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1233829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka pšenične trave (Triticum aestivum L.)
(Variability of macro and microelements from wheatgrass juice (Triticum aestivum L.))

Autori
Grubišić, Sanja ; Kristić, Marija ; Lisjak, Miroslav ; Petrović, Sonja ; Rebekić, Andrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 135-136

Skup
57th Croatian and 17th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenična trava ; mineralni sastav ; in vitro simulacija probave ; funkcionalna hrana ; genetska varijabilnost
(wheatgrass ; mineral composition ; in vitro digestion simulation ; functional food ; genetic variability)

Sažetak
Zahvaljujući svojoj visokoj nutritivnoj vrijednosti, konzumacija pšenične trave kao prirodnog dodatka prehrani, postaje sve popularnija. Iako niz istraživanja potvrđuje dobrobiti primjene pšenične trave u liječenju i prevenciji raznih oboljenja, o ukupnom i bioraspoloživom mineralnom sastavu nema puno podataka. Stoga je cilj ovog istraživanja ispitati varijabilnosti ukupnih i in vitro bioraspoloživih koncentracija makroelemenata (K, Ca, Mg) i mikroelemenata (Fe, Mn, Zn) iz soka pšenične trave 100 kultivara pšenice. Simulacija probave in vitro provedena je prema standardiziranoj metodi, a ukupne i bioraspoložive koncentracije određene su ICP-OES tehnikom. Sve koncentracije izražene su u mg l-1. Prosječna ukupna koncentracija K iznosila je 3352 ± 292, Ca 367 ± 21, Mg 235 ± 14, Fe 3, 56 ± 0, 27, Mn 3, 67 ± 0, 31 i Zn 2, 11 ± 0, 15. Nakon in vitro simulacije prosječna koncentracija K iznosila je 2982 ± 289, Ca 296 ± 24, 66, Mg 202 ± 13, 64, Fe 1, 47 ± 0, 11, Mn 3, 11 ± 0, 31, Zn 0, 71 ± 0, 01. Općenito, za ukupne koncentracije je utvrđena niža varijabilnost između kultivara u odnosu na bioraspoložive koncentracije. Najveća varijabilnost između kultivara (37 %), utvrđena je za bioraspoložive koncentracije Zn, a najniža za ukupne koncentracije Mg (13 %). Osim toga, između ispitivanih kultivara utvrđena statistički značajna razlika za sve ispitivane makro i mikroelemente. Na temelju dobivenih informacija o mineralnom sastavu soka pšenične trave može se provesti izbor sorti za buduća istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Grubišić, Sanja; Kristić, Marija; Lisjak, Miroslav; Petrović, Sonja; Rebekić, Andrijana
Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka pšenične trave (Triticum aestivum L.) // Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 135-136 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Grubišić, S., Kristić, M., Lisjak, M., Petrović, S. & Rebekić, A. (2022) Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka pšenične trave (Triticum aestivum L.). U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Book of Abstracts.
@article{article, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja and Kristi\'{c}, Marija and Lisjak, Miroslav and Petrovi\'{c}, Sonja and Rebeki\'{c}, Andrijana}, year = {2022}, pages = {135-136}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}na trava, mineralni sastav, in vitro simulacija probave, funkcionalna hrana, genetska varijabilnost}, title = {Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka p\v{s}eni\v{c}ne trave (Triticum aestivum L.)}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}na trava, mineralni sastav, in vitro simulacija probave, funkcionalna hrana, genetska varijabilnost}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja and Kristi\'{c}, Marija and Lisjak, Miroslav and Petrovi\'{c}, Sonja and Rebeki\'{c}, Andrijana}, year = {2022}, pages = {135-136}, keywords = {wheatgrass, mineral composition, in vitro digestion simulation, functional food, genetic variability}, title = {Variability of macro and microelements from wheatgrass juice (Triticum aestivum L.)}, keyword = {wheatgrass, mineral composition, in vitro digestion simulation, functional food, genetic variability}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font