Pregled bibliografske jedinice broj: 1233829
Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka pšenične trave (Triticum aestivum L.)
Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka pšenične trave (Triticum aestivum L.) // Book of Abstracts / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 135-136 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1233829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost makro i mikroelemenata iz soka
pšenične trave (Triticum aestivum L.)
(Variability of macro and microelements from
wheatgrass juice (Triticum aestivum L.))
Autori
Grubišić, Sanja ; Kristić, Marija ; Lisjak, Miroslav ; Petrović, Sonja ; Rebekić, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 135-136
Skup
57th Croatian and 17th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenična trava ; mineralni sastav ; in vitro simulacija probave ; funkcionalna hrana ; genetska varijabilnost
(wheatgrass ; mineral composition ; in vitro digestion simulation ; functional food ; genetic variability)
Sažetak
Zahvaljujući svojoj visokoj nutritivnoj vrijednosti, konzumacija pšenične trave kao prirodnog dodatka prehrani, postaje sve popularnija. Iako niz istraživanja potvrđuje dobrobiti primjene pšenične trave u liječenju i prevenciji raznih oboljenja, o ukupnom i bioraspoloživom mineralnom sastavu nema puno podataka. Stoga je cilj ovog istraživanja ispitati varijabilnosti ukupnih i in vitro bioraspoloživih koncentracija makroelemenata (K, Ca, Mg) i mikroelemenata (Fe, Mn, Zn) iz soka pšenične trave 100 kultivara pšenice. Simulacija probave in vitro provedena je prema standardiziranoj metodi, a ukupne i bioraspoložive koncentracije određene su ICP-OES tehnikom. Sve koncentracije izražene su u mg l-1. Prosječna ukupna koncentracija K iznosila je 3352 ± 292, Ca 367 ± 21, Mg 235 ± 14, Fe 3, 56 ± 0, 27, Mn 3, 67 ± 0, 31 i Zn 2, 11 ± 0, 15. Nakon in vitro simulacije prosječna koncentracija K iznosila je 2982 ± 289, Ca 296 ± 24, 66, Mg 202 ± 13, 64, Fe 1, 47 ± 0, 11, Mn 3, 11 ± 0, 31, Zn 0, 71 ± 0, 01. Općenito, za ukupne koncentracije je utvrđena niža varijabilnost između kultivara u odnosu na bioraspoložive koncentracije. Najveća varijabilnost između kultivara (37 %), utvrđena je za bioraspoložive koncentracije Zn, a najniža za ukupne koncentracije Mg (13 %). Osim toga, između ispitivanih kultivara utvrđena statistički značajna razlika za sve ispitivane makro i mikroelemente. Na temelju dobivenih informacija o mineralnom sastavu soka pšenične trave može se provesti izbor sorti za buduća istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Miroslav Lisjak
(autor)
Marija Kristić
(autor)
Sonja Petrović
(autor)
Sanja Grubišić
(autor)
Andrijana Rebekić
(autor)