Pregled bibliografske jedinice broj: 1232647
"Light" mliječni proizvodi - što treba znati o njima
"Light" mliječni proizvodi - što treba znati o njima, 2021. (popularni rad).
CROSBI ID: 1232647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
"Light" mliječni proizvodi - što treba znati o njima
(Facts about light milk products)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2021
Ključne riječi
light mliječni proizvodi, mliječna mast
(light milk products, milk fat)
Sažetak
Općeniti stav modernog čovjeka koji ubrzano živi i jede „s nogu“ je unositi tzv. „light“ hranu. Ona ima smanjene ili čak potpuno zamijenjene, najčešće životinjske masti biljnima, a šećere umjetnim sladilima. Sve veća pojava pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, natjerala je potrošača da poseže za takvim proizvodima, a prehrambenu industriju da ih proizvodi. Isto tako, sve je veći porast pretile djece u razvijenim zemljama. Tako su i smjernice za prevenciju pretilosti upravo zamjena punomasnih mliječnih proizvoda s onima koji sadrže manje mliječne masti. Potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda je u porastu iz godine u godinu. Zastupljeni su u svakodnevnoj prehrani. Upravo se zato na tržištu može naći vrlo široka paleta mlijeka i mliječnih proizvoda. Oni imaju smanjenu količinu mliječne masti i kategoriziraju se kao „light“ mliječni proizvodi. No, bez obzira na smjernice za prevenciju pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, mnogobrojne su studije koje idu u prilog mliječnoj masti. One govore baš da ne treba izbjegavati punomasne mliječne proizvode. Upravo njihova konzumacija kod djece prevenira pojavu navedenih bolesti u kasnijoj dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)