Pregled bibliografske jedinice broj: 1232563
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka // Zbornik sažeataka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / Bašić, Zoran (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 101-101 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1232563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog
napitka s probiotičkom
kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i
senzorska
svojstva fermentiranog napitka
(Influence of a mixture of cow’s milk and soy
beverage with probiotic
culture of Lactobacillus casei 01 on
microbiological and
sensory characteristics of fermented beverage)
Autori
Šertović1, Edina ; Božanić, Rajka ; Sarić, Zlatan ; Barukčić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažeataka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Bašić, Zoran - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022, 101-101
Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka
(cow’s milk, soybean beverage, probiotic, L. casei, fermentation)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi funkcionalna, mikrobiološka i senzorska svojstva probiotičkih fermentiranih napitaka proizvedenih iz različitih omjera kravljeg mlijeka i sojinog napitka. Pripremljeno je pet uzoraka različitih omjera kravljeg mlijeka i sojinog napitka. Uzorci su bili podvrgnuti fermentaciji pomoću probiotičkog soja L. casei (Lc01) uz dodatak jogurtne kulture, a čuvani su 21 dan na 4 °C. Pratilo se preživljavanje L. casei (Lc01), pH-vrijednost, titracijska kiselost, senzorsko ocjenjivanje i prihvatljivost proizvoda. Preživljavanje probiotičkih bakterija tijekom perioda čuvanja u svim uzorcima bez obzira na vrstu i omjer mlijeka bio je vrlo dobar i iznad probiotičkog minimuma. Dodatak sojinog napitka u kravlje mlijeko pozitivno djeluje na održivost probiotičkih bakterija. Senzorska svojstva uzoraka uglavnom su bila pod uticajem vrste i omjera korištenog mlijeka. Test prihvatljivosti pokazao je dobru prihvaćenost uzoraka probiotičkih napitaka od strane potrošača, osim uzorka proizvedenog od 100 % sojinog napitka koji kao takav ne zadovoljava standarde potencijalnih kupaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb