Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232563

Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka


Šertović1, Edina; Božanić, Rajka; Sarić, Zlatan; Barukčić, Irena
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka // Zbornik sažeataka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / Bašić, Zoran (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 101-101 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1232563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka
(Influence of a mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic culture of Lactobacillus casei 01 on microbiological and sensory characteristics of fermented beverage)

Autori
Šertović1, Edina ; Božanić, Rajka ; Sarić, Zlatan ; Barukčić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažeataka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / Bašić, Zoran - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022, 101-101

Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka
(cow’s milk, soybean beverage, probiotic, L. casei, fermentation)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi funkcionalna, mikrobiološka i senzorska svojstva probiotičkih fermentiranih napitaka proizvedenih iz različitih omjera kravljeg mlijeka i sojinog napitka. Pripremljeno je pet uzoraka različitih omjera kravljeg mlijeka i sojinog napitka. Uzorci su bili podvrgnuti fermentaciji pomoću probiotičkog soja L. casei (Lc01) uz dodatak jogurtne kulture, a čuvani su 21 dan na 4 °C. Pratilo se preživljavanje L. casei (Lc01), pH-vrijednost, titracijska kiselost, senzorsko ocjenjivanje i prihvatljivost proizvoda. Preživljavanje probiotičkih bakterija tijekom perioda čuvanja u svim uzorcima bez obzira na vrstu i omjer mlijeka bio je vrlo dobar i iznad probiotičkog minimuma. Dodatak sojinog napitka u kravlje mlijeko pozitivno djeluje na održivost probiotičkih bakterija. Senzorska svojstva uzoraka uglavnom su bila pod uticajem vrste i omjera korištenog mlijeka. Test prihvatljivosti pokazao je dobru prihvaćenost uzoraka probiotičkih napitaka od strane potrošača, osim uzorka proizvedenog od 100 % sojinog napitka koji kao takav ne zadovoljava standarde potencijalnih kupaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šertović1, Edina; Božanić, Rajka; Sarić, Zlatan; Barukčić, Irena
Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka // Zbornik sažeataka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / Bašić, Zoran (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 101-101 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šertović1, E., Božanić, R., Sarić, Z. & Barukčić, I. (2022) Utjecaj mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probiotičkom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiološka i senzorska svojstva fermentiranog napitka. U: Bašić, Z. (ur.)Zbornik sažeataka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {\v{S}ertovi\'{c}1, Edina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Sari\'{c}, Zlatan and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena}, editor = {Ba\v{s}i\'{c}, Z.}, year = {2022}, pages = {101-101}, keywords = {Utjecaj mje\v{s}avine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probioti\v{c}kom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiolo\v{s}ka i senzorska svojstva fermentiranog napitka}, title = {Utjecaj mje\v{s}avine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probioti\v{c}kom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiolo\v{s}ka i senzorska svojstva fermentiranog napitka}, keyword = {Utjecaj mje\v{s}avine kravljeg mlijeka i sojinog napitka s probioti\v{c}kom kulturom Lactobacillus casei 01 na mikrobiolo\v{s}ka i senzorska svojstva fermentiranog napitka}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ertovi\'{c}1, Edina and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Sari\'{c}, Zlatan and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena}, editor = {Ba\v{s}i\'{c}, Z.}, year = {2022}, pages = {101-101}, keywords = {cow’s milk, soybean beverage, probiotic, L. casei, fermentation}, title = {Influence of a mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic culture of Lactobacillus casei 01 on microbiological and sensory characteristics of fermented beverage}, keyword = {cow’s milk, soybean beverage, probiotic, L. casei, fermentation}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font