Pregled bibliografske jedinice broj: 1232562
Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom ozonizirane atmosfere u zrionama
Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom ozonizirane atmosfere u zrionama // Zbornik sažetaka 44. Međunarodnog simpozija mljekarskih stručnjaka / Bašić, Zoran (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 60-60 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1232562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom
ozonizirane atmosfere u zrionama
(Enhancing the microbiological quality of cheese by
applying an ozonized atmosphere in cheese ripening
chamber)
Autori
Blažić, Marijana ; Zandona, Elizabeta ; Herljević, Dora ; Paić, Antonela ; Barukčić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 44. Međunarodnog simpozija mljekarskih stručnjaka
/ Bašić, Zoran - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022, 60-60
Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
higijena sira, mikrobiološka kvaliteta, ozon, sigurnost hrane, zrenje sira
(cheese hygiene, cheese ripening, food safety, microbiological quality, ozone)
Sažetak
Zrenje sira jedno je od kritičnih točaka mikrobiološke kontaminacije zbog specifičnosti uvjeta u prostorima za zrenje koji su povoljni za rast plijesni, kvasaca i patogenih bakterija. Dosad je uloženo puno napora u unapređivanje procesa zrenja sira i poboljšavanje njegove mikrobiološke kvalitete tijekom zrenja u specijaliziranim zrionama. U brojnim istraživanjima kao učinkovito antimikrobno sredstvo za redukciju mikroorganizama poput bakterija, plijesni, kvasaca, parazita i virusa ističe se i ozon (O3) u plinovitoj ili vodenoj fazi zbog svoje oksidacijske sposobnosti koja inaktivira mikroorganizme postupnom oksidacijom staničnih sastojaka pri niskim koncentracijama i kratkom vremenu kontakta. Obzirom na GRAS status (eng. Generally Recognized As Safe), ozon je široko prihvaćen u prehrambenom sektoru kao ekonomično i ekološki prihvatljivo alternativno antimikrobno sredstvo. Osim toga, pokazalo se i da sprečava rast plijesni na siru i inaktivira plijesni iz zraka u prostorima za zrenje i skladištenje sira. Ovaj rad obuhvaća nedavna istraživanja primjene ozonizirane atmosfere u zrionama i komorama za skladištenje sira te nove spoznaje o njegovom utjecaju na kvalitetu sira. Također su prikazane prednosti i nedostatci ozona u pogledu njegove primjene u proizvodnji sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Blazic
(autor)
Irena Barukčić Jurina
(autor)
Dora Herljević
(autor)
Elizabeta Zandona
(autor)