Pregled bibliografske jedinice broj: 1232425
Mlaćenica ili stepka - zaboravljen napitak naših baka
Mlaćenica ili stepka - zaboravljen napitak naših baka, 2022. (popularni rad).
CROSBI ID: 1232425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mlaćenica ili stepka - zaboravljen napitak naših
baka
(Buttermilk - forgotten beverage of our grandmothers)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2022
Ključne riječi
mlaćenica ; proizvodnja ; nutritivna vrijednost
(buttermilk ; production ; nutritional value)
Sažetak
Mlaćenica (eng. buttermilk) odnosno u nekim krajevima Lijepe naše poznata kao stepka, tekućina je koja se izdvaja kod proizvodnje maslaca (u postupku bućkanja). Mlaćenica sadrži vrlo malu količinu mliječne masti jer je sva mliječna mast zaostala u maslacu, a sadrži sve ostale sastojke kao i mlijeko. Zadnjih nekoliko godina, mlaćenica je vrlo popularna tema u znanstvenim krugovima. Prvenstveno jer sadrži obilje bioaktivnih sastojaka koji pomažu u sprječavanju i oporavku od različitih bolesti. Tako je dokazano da mlaćenica pozitivno djeluje na snižavanje krvnog tlaka, probavne smetnje, smanjenje razine lošeg kolesterola, održavanje razine kalcija u kostima, ima antikancerogenu aktivnost te brojne druge pozitivne utjecaje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)