Pregled bibliografske jedinice broj: 1232392
Kako čuvati mlijeko i mliječne proizvode i koliki je rok trajanja?
Kako čuvati mlijeko i mliječne proizvode i koliki je rok trajanja?, 2021. (popularni rad).
CROSBI ID: 1232392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kako čuvati mlijeko i mliječne proizvode i koliki je
rok trajanja?
(How to store milk and milk products and their shelf
life?)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2021
Ključne riječi
mlijeko ; mliječni proizvodi ; čuvanje ; rok trajanja
(milk ; milk products ; storage ; shelf life)
Sažetak
Mliječna industrija se smatra jednim od najinovativnijih prehrambenih industrija. Tome svjedoči uistinu široka paleta mliječnih proizvoda na policama dućana. Svaki od navedenih proizvoda ima na svojoj deklaraciji napisano kako se treba čuvati i koliki mu je rok trajanja. Generalno se može reći da temperatura čuvanja mlijeka i mliječnih proizvoda ovisi o toplinskoj obradi proizvoda. Sama toplinska obrada konzumnog mlijeka i mlijeka za proizvodnju mliječnih proizvoda se provodi u svrhu uništenja patogenih mikroorganizama, kao i ostalih mikroorganizama i prisutnih enzima. Cilj toplinske obrade je produženje roka trajanja proizvoda, a najvažnije, da se dobije proizvod koji je siguran za potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)