Pregled bibliografske jedinice broj: 1232357
Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno proteina, a malo masti
Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno proteina, a malo masti, 2022. (popularni rad).
CROSBI ID: 1232357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno
proteina, a malo masti
(Skyr – fermented milk product rich in proteins and
with little fat)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2022
Ključne riječi
Skyr ; proizvodnja ; nutritivna vrijednost
(Skyr ; production ; nutritional value)
Sažetak
Skyr spada u tradicionalni mliječni fermentirani proizvod, a čiji zapisi datiraju još iz 10. stoljeća, gdje se spominje Irska kao zemlje podrijetla, a danas ga se većinom povezuje s Islandom. Zadnjih nekoliko godina stekao je veliku popularnost među potrošačima diljem svijeta. Zapravo je skyr nastao kako bi se viškovi mlijeka koji su bili prisutni, preradili u visokovrijedan proizvod, dostupan svima, a koji ima znatno duži rok trajanja u odnosu na samo mlijeko. Karakterizira ga velika količina proteina te mala količina mliječne masti te je zbog toga vrlo popularan među sportašima, rekreativcima te među populacijom koja pazi na dnevni energetski unos. Skyr spada u koncentrirane fermentirane mliječne proizvode, premda se u literaturi spominje i kao svježi kremasti sir.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)