Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232357

Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno proteina, a malo masti


Lisak Jakopović, Katarina
Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno proteina, a malo masti, 2022. (popularni rad).


CROSBI ID: 1232357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno proteina, a malo masti
(Skyr – fermented milk product rich in proteins and with little fat)

Autori
Lisak Jakopović, Katarina

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2022

Ključne riječi
Skyr ; proizvodnja ; nutritivna vrijednost
(Skyr ; production ; nutritional value)

Sažetak
Skyr spada u tradicionalni mliječni fermentirani proizvod, a čiji zapisi datiraju još iz 10. stoljeća, gdje se spominje Irska kao zemlje podrijetla, a danas ga se većinom povezuje s Islandom. Zadnjih nekoliko godina stekao je veliku popularnost među potrošačima diljem svijeta. Zapravo je skyr nastao kako bi se viškovi mlijeka koji su bili prisutni, preradili u visokovrijedan proizvod, dostupan svima, a koji ima znatno duži rok trajanja u odnosu na samo mlijeko. Karakterizira ga velika količina proteina te mala količina mliječne masti te je zbog toga vrlo popularan među sportašima, rekreativcima te među populacijom koja pazi na dnevni energetski unos. Skyr spada u koncentrirane fermentirane mliječne proizvode, premda se u literaturi spominje i kao svježi kremasti sir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

issuu.com

Citiraj ovu publikaciju:

Lisak Jakopović, Katarina
Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno proteina, a malo masti, 2022. (popularni rad).
Lisak Jakopović, K. (2022) Skyr – fermentirani mliječni proizvod s puno proteina, a malo masti.. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2022}, keywords = {Skyr, proizvodnja, nutritivna vrijednost}, title = {Skyr – fermentirani mlije\v{c}ni proizvod s puno proteina, a malo masti}, keyword = {Skyr, proizvodnja, nutritivna vrijednost} }
@unknown{unknown, author = {Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2022}, keywords = {Skyr, production, nutritional value}, title = {Skyr – fermented milk product rich in proteins and with little fat}, keyword = {Skyr, production, nutritional value} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font