Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232316

Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže


Moslavac, Tihomir; Šubarić, Drago; Jašić, Midhat; Oršolić, Mario; Paštar, Mate; Sokolić, Darja; Jozinović, Antun
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 365-393


CROSBI ID: 1232316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže
(Possibilities of using by-products from the rice processing industry)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Oršolić, Mario ; Paštar, Mate ; Sokolić, Darja ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
365-393

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
riža ; ulje ; nusproizvodi ; mekinje ; proteini ; vlakna ; vosak
(rice ; oil ; by-products ; bran ; proteins ; fibers ; wax)

Sažetak
U industriji prerade riže i dobivanja konzumne bijele riže zaostaju znatne količine nusproizvoda (rižina slama, ljuska, lomljena riža, klice, mekinje) koji predstavljaju ekološki problem zbog nekvalitetnog zbrinjavanja. Rižine mekinje, zbog svog sastava, predstavljaju visokovrijednu sirovinu za preradu i izradu raznih proizvoda značajne nutritivne vrijednosti. Iz njih se proizvodi jestivo rafinirano ulje koje sadrži korisne bioaktivne sastojke, poput tokoferola, tokotrienola i γ-orizanola. Jedinstvena svojstva ulja rižinih mekinja čine ga atraktivnim sastojkom hrane koji može pružiti zdravstvene prednosti u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. To ulje, visoke razine antioksidanasa, može se koristiti za kuhanje, prženje, izradu majoneze i margarina, premazivanje/ulje u spreju za širok raspon proizvoda (krekeri, orašasti plodovi i druge slične grickalice) kako bi se produljila njihova trajnost. Zbog visokog sadržaja vlakana u rižinoj ljusci i rižinim mekinjama, ti nusproizvodi koriste se kao sastojci u pekarskoj industriji radi poboljšanja nutritivne vrijednosti pekarskih proizvoda. Odmašćene rižine mekinje imaju visok sadržaj proteina. Voskovi izolirani iz mekinja imaju primjenu u prehrambenoj i različitim neprehrambenim industrijama. Glavna primjena lomljene riže i rižinih klica jest u pivarstvu i industriji alkohola. Nusproizvodi prerade hrane sve više se smatraju izvrsnom opcijom u proizvodnji biognojiva i biopesticida koji se mogu učinkovito koristiti za povećanje poljoprivredne proizvodnje na održiv način.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Šubarić, Drago; Jašić, Midhat; Oršolić, Mario; Paštar, Mate; Sokolić, Darja; Jozinović, Antun
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 365-393
Moslavac, T., Šubarić, D., Jašić, M., Oršolić, M., Paštar, M., Sokolić, D. & Jozinović, A. (2022) Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 365-393.
@inbook{inbook, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Or\v{s}oli\'{c}, Mario and Pa\v{s}tar, Mate and Sokoli\'{c}, Darja and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2022}, pages = {365-393}, keywords = {ri\v{z}a, ulje, nusproizvodi, mekinje, proteini, vlakna, vosak}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja nusproizvoda iz industrije prerade ri\v{z}e}, keyword = {ri\v{z}a, ulje, nusproizvodi, mekinje, proteini, vlakna, vosak}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and Or\v{s}oli\'{c}, Mario and Pa\v{s}tar, Mate and Sokoli\'{c}, Darja and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2022}, pages = {365-393}, keywords = {rice, oil, by-products, bran, proteins, fibers, wax}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Possibilities of using by-products from the rice processing industry}, keyword = {rice, oil, by-products, bran, proteins, fibers, wax}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font