Pregled bibliografske jedinice broj: 1232316
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 365-393
CROSBI ID: 1232316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije
prerade riže
(Possibilities of using by-products from the rice
processing industry)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Oršolić, Mario ; Paštar, Mate ; Sokolić, Darja ; Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
365-393
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
riža ; ulje ; nusproizvodi ; mekinje ; proteini ; vlakna ; vosak
(rice ; oil ; by-products ; bran ; proteins ; fibers ; wax)
Sažetak
U industriji prerade riže i dobivanja konzumne bijele riže zaostaju znatne količine nusproizvoda (rižina slama, ljuska, lomljena riža, klice, mekinje) koji predstavljaju ekološki problem zbog nekvalitetnog zbrinjavanja. Rižine mekinje, zbog svog sastava, predstavljaju visokovrijednu sirovinu za preradu i izradu raznih proizvoda značajne nutritivne vrijednosti. Iz njih se proizvodi jestivo rafinirano ulje koje sadrži korisne bioaktivne sastojke, poput tokoferola, tokotrienola i γ-orizanola. Jedinstvena svojstva ulja rižinih mekinja čine ga atraktivnim sastojkom hrane koji može pružiti zdravstvene prednosti u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. To ulje, visoke razine antioksidanasa, može se koristiti za kuhanje, prženje, izradu majoneze i margarina, premazivanje/ulje u spreju za širok raspon proizvoda (krekeri, orašasti plodovi i druge slične grickalice) kako bi se produljila njihova trajnost. Zbog visokog sadržaja vlakana u rižinoj ljusci i rižinim mekinjama, ti nusproizvodi koriste se kao sastojci u pekarskoj industriji radi poboljšanja nutritivne vrijednosti pekarskih proizvoda. Odmašćene rižine mekinje imaju visok sadržaj proteina. Voskovi izolirani iz mekinja imaju primjenu u prehrambenoj i različitim neprehrambenim industrijama. Glavna primjena lomljene riže i rižinih klica jest u pivarstvu i industriji alkohola. Nusproizvodi prerade hrane sve više se smatraju izvrsnom opcijom u proizvodnji biognojiva i biopesticida koji se mogu učinkovito koristiti za povećanje poljoprivredne proizvodnje na održiv način.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Darja Sokolić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Mario Oršolić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)