Pregled bibliografske jedinice broj: 1232071
OPTIMIRANJE POSTUPKA PROIZVODNJE SIREVA OD KRAVLJEG MLIJEKA S DODATKOM EKSTRAKTA LISTA MASLINE (Olea europaea L.)
OPTIMIRANJE POSTUPKA PROIZVODNJE SIREVA OD KRAVLJEG MLIJEKA S DODATKOM EKSTRAKTA LISTA MASLINE (Olea europaea L.), 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1232071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE POSTUPKA PROIZVODNJE SIREVA OD
KRAVLJEG MLIJEKA S
DODATKOM EKSTRAKTA LISTA MASLINE (Olea europaea
L.)
(OPTIMISING THE PRODUCTION OF COW'S MILK CHEESE
WITH THE ADDITION OF
OLIVE LEAF EXTRACT (Olea europaea L.))
Autori
Vranković, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
82
Mentor
Barukčić Jurina, Irena
Ključne riječi
sir, ekstrakt lista masline, fenoli, flavonoidi, antioksidacijski kapacitet
(cheese, olive leaf extract, phenols, flavonoids, antioxidant capacity)
Sažetak
Zahvaljujući bogatom fenolnom sastavu, ekstrakt lista masline posjeduje brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje zbog čega se potencijalno može koristiti za obogaćivanje različitih prehrambenih proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitati koja metoda proizvodnje sira i koji trenutak dodatka ekstrakta lista masline će rezultirati njegovim boljim zadržavanjem u proizvedenom siru. Sirevi su proizvedeni enzimskom i kiselinskom koagulacijom, dok je ekstrakt dodavan direktno u mlijeko ili u gruš. Zadržavanje ekstrakta praćeno je određivanjem ukupne koncentracije fenola i flavonoida te antioksidacijskog kapaciteta sireva i sirutke dobivene u procesu proizvodnje sira. Dodatno je ispitan utjecaj ekstrakta lista masline na boju i teksturu sireva. Viša koncentracija fenola i viši antioksidacijski kapacitet postignut je kod sireva proizvedenih enzimskom koagulacijom s dodatkom ekstrakta u gruš, a viša koncentracija flavonoida postignuta je istom metodom proizvodnje, ali s dodatkom ekstrakta u mlijeko.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(mentor)