Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232066

PRAĆENJE KVALITETE MLIJEKA MAGARICE TIJEKOM ZAMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA


Zrnić, Karla
PRAĆENJE KVALITETE MLIJEKA MAGARICE TIJEKOM ZAMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1232066 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRAĆENJE KVALITETE MLIJEKA MAGARICE TIJEKOM ZAMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA
(MONITORING THE QUALITY OF DONKEY MILK DURING FREEZING AND STORAGE)

Autori
Zrnić, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2022

Stranica
28

Mentor
Barukčić, Irena

Ključne riječi
mlijeko magarice, skladištenje, zamrznuto mlijeko, antioksidacijski potencijal
(donkey’s milk, storage, frozen milk, antioxidative potential)

Sažetak
Mlijeko magarice ima visoku zdravstvenu vrijednost zahvaljujući sastojcima koji su velikim dijelom termolabilni te se zbog toga ne preporuča termička obrada već svježa konzumacija mlijeka ili skladi- štenje zamrzavanjem. Stoga je cilj ovog rada bio pratiti utjecaj zamrzavanja mlijeka magarice, kroz 6 mjeseci, na fizikalno kemijska svojstva te antioksidacijski potencijal mlijeka. Istraživanje se provodi-lo na sirovom uzorku mlijeka magarice te na uzorcima skladištenim u zamrznutom stanju kroz peri-od od 6 mjeseci. Istraživanje je pratilo promjenu: pH-vrijednosti, TDS (ukupne otopljene tvari) i električne vodljivosti, distribuciju veličine čestica i strukturne promjene sastojaka te promjene u antioksidacijskom potencijalu (FRAP, DPPH) te sadržaju ukupnih fenola. Kada se uzmu u obzir sve provedene analize, moguće je zaključiti da je skladištenje mlijeka magarice u zamrznutom obliku izu-zetno prihvatljivo. Ne dolazi do narušavanja sastava i kvalitete mlijeka te se čak povećava aktivnost antioksidansa u mlijeku nakon zamrzavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zrnić, Karla
PRAĆENJE KVALITETE MLIJEKA MAGARICE TIJEKOM ZAMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Zrnić, K. (2022) 'PRAĆENJE KVALITETE MLIJEKA MAGARICE TIJEKOM ZAMRZAVANJA I SKLADIŠTENJA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrni\'{c}, Karla}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {mlijeko magarice, skladi\v{s}tenje, zamrznuto mlijeko, antioksidacijski potencijal}, title = {PRA\'{C}ENJE KVALITETE MLIJEKA MAGARICE TIJEKOM ZAMRZAVANJA I SKLADI\v{S}TENJA}, keyword = {mlijeko magarice, skladi\v{s}tenje, zamrznuto mlijeko, antioksidacijski potencijal}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrni\'{c}, Karla}, year = {2022}, pages = {28}, keywords = {donkey’s milk, storage, frozen milk, antioxidative potential}, title = {MONITORING THE QUALITY OF DONKEY MILK DURING FREEZING AND STORAGE}, keyword = {donkey’s milk, storage, frozen milk, antioxidative potential}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font