Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1232061

Praćenje kvalitete kobiljeg mlijeka tijekom skladištenja u zamrznutom obliku


Miletić, Ivan
Praćenje kvalitete kobiljeg mlijeka tijekom skladištenja u zamrznutom obliku, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1232061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje kvalitete kobiljeg mlijeka tijekom skladištenja u zamrznutom obliku
(Monitoring the quality of mare's milk during storage in frozen form)

Autori
Miletić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Barukčić, Irena

Ključne riječi
kobilje mlijeko, kvaliteta, skladištenje, zamrznuto mlijeko, antioksidativna aktivnost
(mare milk, quality, storage, frozen milk, antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti kako skladištenje u zamrznutom obliku, u vremenskom periodu od 6 mjeseci, utječe na kvalitetu kobiljeg mlijeka ; prije svega na fizikalno kemijska svojstva kao što su pH vrijednost, TDS i električna vodljivost, distribucija veličine čestica i strukturne promjene sasto-jaka te promjene u antioksidacijskoj aktivnosti (FRAP, DPPH) i sadržaju ukupnih fenola. Istraživa-nje je provedeno na uzorku svježeg kobiljeg mlijeka te na uzorcima skladištenim u zamrznutom stanju na -18 °C svaki mjesec kroz 6 mjeseci skladištenja. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako skladištenjem u zamrznutom stanju dolazi do određenih promjena u kvaliteti kobi-ljeg mlijeka koje uključuju povišenje pH vrijednosti, električne vodljivosti i TDS vrijednosti, denatu- raciju određenog dijela proteina zabilježenu NIR spektroskopijom i SDS-PAGE analizom te promje-ne u veličini čestica. Isto tako, zabilježen je pad antioksidacijskog potencijala provođenjem FRAP i DPPH metoda te smanjenje udjela ukupnih fenola u kobiljem mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miletić, Ivan
Praćenje kvalitete kobiljeg mlijeka tijekom skladištenja u zamrznutom obliku, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Miletić, I. (2022) 'Praćenje kvalitete kobiljeg mlijeka tijekom skladištenja u zamrznutom obliku', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mileti\'{c}, Ivan}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {kobilje mlijeko, kvaliteta, skladi\v{s}tenje, zamrznuto mlijeko, antioksidativna aktivnost}, title = {Pra\'{c}enje kvalitete kobiljeg mlijeka tijekom skladi\v{s}tenja u zamrznutom obliku}, keyword = {kobilje mlijeko, kvaliteta, skladi\v{s}tenje, zamrznuto mlijeko, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mileti\'{c}, Ivan}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {mare milk, quality, storage, frozen milk, antioxidant activity}, title = {Monitoring the quality of mare's milk during storage in frozen form}, keyword = {mare milk, quality, storage, frozen milk, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font