Pregled bibliografske jedinice broj: 123204
Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu
Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu // Četvrto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i Treća izložba hrvatskih i kozjih sireva / Barač, Zdravko (ur.).
Zagreb: HLAD-Pluska, 2003. str. 57-63 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 123204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prepoznatljivost autohtonih mliječnih proizvoda na tržištu
(Artisanal dairy products recognation on the market)
Autori
Samaržija, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Četvrto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i Treća izložba hrvatskih i kozjih sireva
/ Barač, Zdravko - Zagreb : HLAD-Pluska, 2003, 57-63
Skup
Republici Hrvatskoj i Treća izložba hrvatskih i kozjih sireva
Mjesto i datum
Varaždinske Toplice, Hrvatska, 24.10.2002. - 25.10.2002
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zaštita autohtonih mliječnih proizvoda; prepoznatljivost; kvaliteta
(protection of artisanal dairy products; recognation; quality)
Sažetak
Tradicionalni, autohtoni mliječni proizvodi nisu i ne mogu biti konkurencija industrijski proizvedenim mliječnim proizvodima. Za te proizvode ne može se tvrditi da su bolji ili lošiji od industrijskih. Autohtoni proizvodi, proizvedeni na tradicionalan način, jednostavno su drugačiji. Ti proizvodi mogu biti i ekološki proizvodi, ali svi ekološki proizvodi nisu i autohtoni mliječni proizvodi. Autentičnost autohtonog proizvoda dokazuje se zaštitom oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, koje su ujedno i garancija kvalitete. Međutim uz pogodnosti koje zaštitni znak ima za svakog proizvođača on i obvezuje. Zaštićeni proizvod na tržištu kao i svaki drugi prehrambeni proizvod obvezno se kontrolira. Tako i najmanje odstupanje od deklaracije može imati za posljedicu gubitak dobivene oznake. Svaki proizvođač isto tako može proizvoditi mliječne proizvode koji nisu autohtoni i/ili koji se ne proizvode na tradicionalan način, te ne moraju biti vezani za određeni kraj (regiju). Međutim, važno je naglasiti da se ti proizvodi ne mogu zaštiti oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Poticanje proizvodnje autohtonih mliječnih proizvoda ima i šire društveno značenje, budući potiče različitosti u poljoprivrednoj proizvodnji, te zaštićuje ruralna područja i okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)