Pregled bibliografske jedinice broj: 123134
Važnost dokazivanja prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku
Važnost dokazivanja prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku // Mljekarstvo, 52 (2002), 1; 61-70 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 123134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost dokazivanja prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku
(The importance of antibiotic residues presence detection in milk)
Autori
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 52
(2002), 1;
61-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
mlijeko; antibiotički ostaci; metode; testovi
(milk; residues of antibiotic; methods; tests)
Sažetak
Antibiotički ostaci najčešće su prisutne inhibitorne tvari u mlijeku, koje nepovoljno djeluju na ljudsko zdravlje, tehnološka svojstva i kakvoću mlijeka i mliječnih proizvoda. Zbog zaštite potrošača i osiguranja proizvodnje visoko kvalitetnog mlijeka Europska unija (EU) propisom 2377/ 90 je utvrdila gornju dozvoljenu granicu za antibiotičke ostatke u mlijeku. Premda ostaci antibiotika u mlijeku mogu biti posljedica liječenja od bilo koje bolesti, oni su kod muznih životinja najčešći prisutne u mlijeku nakon liječenja upale vimena. Cilj ovog rada bio je upozoriti na obvezu sustavne kontrole prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku radi značenja mlijeka i mliječnih proizvoda koje imaju u prehrani ljudi. U radu su opisane različite skupine antibiotika, mehanizam njihovog djelovanja, pogreške koje nastaju u proizvodnji mliječnih proizvoda i metode za njihovo dokazivanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Elektrotehnika
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstract