Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 123104

Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka


Antunac, Neven; Lukač Havranek, Jasmina
Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (1999), 4; 241-254 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


CROSBI ID: 123104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka
(Production, composition and properties of sheep milk)

Autori
Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina

Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 49 (1999), 4; 241-254

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
ovčje mlijeko; kemijski sastav; osobine; somatske stanice
(sheep milk; chemical composition; properties; somatic cells)

Sažetak
Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u svijetu procjenjuje se na 20, 6 milijuna tona, od toga na ovčje mlijeko otpada 8, 3 milijuna tona.Najveći proizvođači ovčjeg mlijeka u svijetu su: Azija, Europa i Afrika. U Hrvatskoj je 1998. godine bilo 426.000 ovaca, od čega 12% pod selekcijskim obuhvatom. Uglavnom prevladavaju domaće pasmine ovaca (dalmatinska pramenka, paška ovca, creska ovca, lička pramenka...). Ovce se uzgajaju u prvom redu radi mesa ali i radi mlijeka koje se prerađuje u sireve od kojih je najpoznatiji Paški sir. Iako je ovčarstvo u Hrvatskoj još uvijek dobrim dijelom ekstenzivno, poduzimaju se odgovarajuće mjere i stvaraju uvjeti za njegovo unapređenje. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na količinu i sastav ovčjeg mlijeka. Istaknute su osnovne značajke kemijskog sastava, fizikalnih i tehnoloških osobina, te broja somatskih stanica. Navedene su sličnosti između ovčjeg i kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven; Lukač Havranek, Jasmina
Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (1999), 4; 241-254 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Antunac, N. & Lukač Havranek, J. (1999) Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka. Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (4), 241-254.
@article{article, author = {Antunac, Neven and Luka\v{c} Havranek, Jasmina}, year = {1999}, pages = {241-254}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, osobine, somatske stanice}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {49}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Proizvodnja, sastav i osobine ov\v{c}jeg mlijeka}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, osobine, somatske stanice} }
@article{article, author = {Antunac, Neven and Luka\v{c} Havranek, Jasmina}, year = {1999}, pages = {241-254}, keywords = {sheep milk, chemical composition, properties, somatic cells}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {49}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Production, composition and properties of sheep milk}, keyword = {sheep milk, chemical composition, properties, somatic cells} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font