Pregled bibliografske jedinice broj: 123104
Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka
Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 49 (1999), 4; 241-254 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 123104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka
(Production, composition and properties of sheep milk)
Autori
Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 49
(1999), 4;
241-254
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
ovčje mlijeko; kemijski sastav; osobine; somatske stanice
(sheep milk; chemical composition; properties; somatic cells)
Sažetak
Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u svijetu procjenjuje se na 20, 6 milijuna tona, od toga na ovčje mlijeko otpada 8, 3 milijuna tona.Najveći proizvođači ovčjeg mlijeka u svijetu su: Azija, Europa i Afrika. U Hrvatskoj je 1998. godine bilo 426.000 ovaca, od čega 12% pod selekcijskim obuhvatom. Uglavnom prevladavaju domaće pasmine ovaca (dalmatinska pramenka, paška ovca, creska ovca, lička pramenka...). Ovce se uzgajaju u prvom redu radi mesa ali i radi mlijeka koje se prerađuje u sireve od kojih je najpoznatiji Paški sir. Iako je ovčarstvo u Hrvatskoj još uvijek dobrim dijelom ekstenzivno, poduzimaju se odgovarajuće mjere i stvaraju uvjeti za njegovo unapređenje. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na količinu i sastav ovčjeg mlijeka. Istaknute su osnovne značajke kemijskog sastava, fizikalnih i tehnoloških osobina, te broja somatskih stanica. Navedene su sličnosti između ovčjeg i kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski