Pregled bibliografske jedinice broj: 1230946
Analiza odabranih elemenata za geografsku karakterizaciju kaduljinog meda
Analiza odabranih elemenata za geografsku karakterizaciju kaduljinog meda // Zbornik sažetaka i radova sa sedmog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - s međunarodnim sudjelovanjem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi / Jašić, M., Šubarić, D. (ur.).
Osijek : Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2022. str. 76-77 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1230946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza odabranih elemenata za geografsku karakterizaciju kaduljinog meda
(Analysis of selected elements for the geographical characterisation of sage honey)
Autori
Bilandžić, Nina ; Žegrec, Marina ; Lušić, Dražen ; Sedak, Marija ; Čalopek, Bruno ; Tlak Gajger, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa sedmog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - s međunarodnim sudjelovanjem - Pčelarstvo i pčelinji proizvodi
/ Jašić, M., Šubarić, D. - Osijek : Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2022, 76-77
Skup
7. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 12.11.2022. - 13.11.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
med, kadulja, elementi, geografsko podrijetlo, hrvatski med
(honey, sage, elements, geographical origin, Croatian honey)
Sažetak
Med je kompleksan prirodni pčelinji proizvod dobro znan po nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti te se smatra zdravom i funkcionalnom hranom. Sastav meda ovisi o njegovom botaničkom i zemljopisnom podrijetlu, uključujući različite ekološke aspekte područja koje koriste pčelinje zajednice. Prema europskom zakonodavstvu, na svim proizvodima od meda mora biti navedeno botaničko i zemljopisno podrijetlo proizvoda. Stoga su uloženi značajni napori da se med karakterizira i razlikuje prema zemljopisnom podrijetlu korištenjem konvencionalnih fizikalno-kemijskih parametara, parametara boje i drugih markera, kao što su esencijalni i neesencijalni elementi, ukupni sadržaj fenola i odabranih fenolnih spojeva, organske kiseline, hlapljivi spojevi, itd. Dosadašnja istraživanja u Hrvatskoj i drugim zemljama pokazala su razlike u koncentracijama elemenata iste vrste meda obzirom na geografsko podrijetlo. U ovom istraživanju med od kadulje karakteriziran je i diferenciran prema geografskom podrijetlu na temelju odabranih elemenata. Kaduljin med (Salvia officinalis) prikupljen je tijekom pčelarske sezone 2021. godine na četiri otočne lokacije: Krk (Stara Baška), Lošinj (Nerezine), Pag (Šimuni) i Kornat (Vrulje). Koncentracije Al, Ca, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Se i Zn izmjerene su pomoću induktivno spregnute plazma-masene spektroskopije (ICP-MS). Koncentracije najzastupljenijih elemenata padale su redosljedom: K > Ca > Na > Mg. Krčki med od kadulje pokazao je najveću koncentraciju Al (0, 93 mg/kg), Cr (14, 0 µg/kg), Mn (0, 26 mg/kg) i Na (20, 8 mg/kg). U lošinjskom medu izmjerene su najviše Ni (191, 3 µg/kg), Fe (1, 30 mg/kg), K (1239, 1 mg/kg), Mg (16, 6 mg/kg), Se (5, 70 µg/kg) i Zn (0, 84 mg/kg). Najveću koncentraciju Ca (61, 6 mg/kg) i Cu (0, 45 mg/kg) imao je paški med. U medu od kadulje s Kornata nije pronađen Cr te je ovaj med okarakteriziran sa najnižim koncentracijama svih mjerenih elemenata. Nisu utvrđene statistički značajne razlike u koncentracijama Al, Cr, Fe, Mg, Mn, Ni i Se između četiri otočne lokacije. Međutim, značajne razlike u koncentracijama utvrđene su za Ca, Cu, K, Na i Zn (p<0, 05). Dobiveni rezultati odabranih elemenata doprinose boljoj diferencijaciji kaduljinog meda obzirom na geografsko podrijetlo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka