Pregled bibliografske jedinice broj: 1230753
Kinetika i mehanizam reakcije katehina i DPPH
Kinetika i mehanizam reakcije katehina i DPPH, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, zagreb
CROSBI ID: 1230753 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika i mehanizam reakcije katehina i DPPH
(Kinetics and mechanism of catechin and DPPH reaction)
Autori
Dropulja, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.08
Godina
2021
Stranica
45
Mentor
Cvijeta Jakobušić Brala
Ključne riječi
Antioksidans, antioksidativna aktivnost, DPPH, katehin, konstanta brzine reakcije, Arrheniusovi i Eyringovi aktivacijski parametri, kinetički izotopni efekt
(Antioxidant, antioxidant activity, DPPH, catechin, rate constant, activation parameters, kinetic isotope effect)
Sažetak
Katehin je flavonoid najviše prisutan u zelenom čaju koji se ističe po antioksidativnom učinku te štiti organizam od štetnih utjecaja oksidativnog stresa. Neki od mehanizama antioksidativnih učinaka katehina su: hvatanje slobodnih radikala, keliranje metalnih iona uključenih u proces nastajanja slobodnih radikala, induciranje antioksidativnih enzima, inhibicija pro- oksidativnih enzima, utjecaj na signalne puteve. U ovom je diplomskom radu ispitana kinetika i mehanizam reakcije katehina i DPPH• radikala radi boljeg razumijevanja reakcijskog mehanizma te općenito reakcija katehina i štetnih radikala. Istraživanje kinetike i mehanizma reakcije katehina i DPPH• provedeno je u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) te u acetonitrilu. Konstanta brzine reakcije katehina i DPPH• u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) iznosi 2, 27 mol-1 dm3 s-1 te je konstanta brzine reakcije u acetonitrilu 6 puta veća od konstante brzine u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) te iznosi 12, 8 mol-1 dm3 s-1, pri temperaturi 25°C. Izmjerene su konstante brzine za reakciju katehina i DPPH• u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) na različitim temperaturama od 9 – 40°C. Na temelju dobivenih rezultata prikazane su Arrheniusove i Eyringove ovisnosti konstante brzine o temperaturi iz kojih su određeni aktivacijski parametri. Utvrđene vrijednosti Arrheniusovih aktivacijskih parametara – predeksponencijalnog faktora (A) i energije aktivacije (Ea) su: A = 2, 39 ∙ 105 mol-1 dm3 s-1 i Ea = 28, 9 kJ mol-1. Utvrđene vrijednosti Eyringovih aktivacijskih parametara – aktivacijske entalpije (ΔH‡), aktivacijske entropije (ΔS‡) i Gibbsove aktivacijske energije (ΔG‡) su: ΔH‡ = 26, 39 kJ mol-1, ΔS‡ = 150, 2 J K-1 mol-1 i ΔG‡ = 71, 18 kJ mol-1. Određen je kinetički izotopni efekt (KIE) u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) pri temperaturi 25°C, koji iznosi 3, 67. Izmjereni KIE upućuje na reakcijski mehanizam HAT (hydrogen atom transfer) ili PCET (proton-coupled electron transfer).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Cvijeta Jakobušić Brala
(autor)