Pregled bibliografske jedinice broj: 1230630
Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji
Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (2022), 1; 3-12 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1230630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj
županiji
(Quality of corn silages in the Sisak-moslavina
county)
Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Bogičević, Milan ; Pintić Pukec, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica ; Krapinec, Krešimir ; Starčević, Kristina, Mašek, Tomislav
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 64
(2022), 1;
3-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruzna silaža, kemijski sastav, NIR spektroskopija
(corn silage, NIR spectroscopy, chemical composition)
Sažetak
Kukuruzna silaža (KS) je glavna energetska komponenta obroka u hranidbi goveda za meso i mlijeko. Cilj rada bio je utvrditi kvalitetu KS s područja Sisačko– moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Analizirano je 65 uzoraka KS na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete. Boja analiziranih uzoraka KS se kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0, 8-1, 9 cm (55 % analiziranih uzoraka), a zatim od 0, 4-0, 8 cm (31 % analiziranih uzoraka). Proizvedene KS su u prosjeku imale sadržaj suhe tvari (ST) 378, 31 g kg-1 svježeg uzorka, neutralnih detergent vlakana (NDV) 407, 78 g kg-1 ST, pH vrijednost 4, 37, sadržaj sirovih proteina (SP) 72, 81 g kg-1 ST, sadržaj škroba 343, 3 g kg-1 ST, sadržaj metaboličke energije (ME) 10, 85 MJ kg-1 ST, neto energije laktacije (NEL) 6, 56 MJ kg-1 ST i probavljivost organske tvari (POT) 71, 1 %. Od ukupno analiziranih uzoraka se u optimalnu kvalitetu KS prema sadržaju ST može svrstati 23 % KS, sadržaju SP 46 %, škroba 18 %, pH vrijednosti 23 % analiziranih uzoraka dok prema POT 0% analiziranih uzoraka. Zaključeno je da su analizirane KS proizvedene su od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti od optimalne za proizvodnju KS visoke kvalitete. Nadalje, vrijednosti sadržaja ST, NDV, pH i škroba su veće, a vrijednosti sadržaja SP, ME, NEL i POT niže od vrijednosti utvrđenih ranijim monitorinzima kvalitete KS na OPG-ima kao i poželjnih vrijednosti za KS. Varijabilna kvaliteta proizvedenih KS ukazuje na primijenjenu različitu tehnologiju uzgoja i siliranja usjeva kukuruza u istim mikroklimatskim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Kristina Starčević
(autor)
Nataša Pintić Pukec
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Krešimir Krapinec
(autor)
Andreja Babić-Banaszak
(autor)