Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1230630

Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji


Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Bogičević, Milan; Pintić Pukec, Nataša; Babić, Andreja; Vranić, Ivica; Krapinec, Krešimir; Starčević, Kristina, Mašek, Tomislav
Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (2022), 1; 3-12 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1230630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji
(Quality of corn silages in the Sisak-moslavina county)

Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Bogičević, Milan ; Pintić Pukec, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica ; Krapinec, Krešimir ; Starčević, Kristina, Mašek, Tomislav

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 64 (2022), 1; 3-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kukuruzna silaža, kemijski sastav, NIR spektroskopija
(corn silage, NIR spectroscopy, chemical composition)

Sažetak
Kukuruzna silaža (KS) je glavna energetska komponenta obroka u hranidbi goveda za meso i mlijeko. Cilj rada bio je utvrditi kvalitetu KS s područja Sisačko– moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Analizirano je 65 uzoraka KS na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete. Boja analiziranih uzoraka KS se kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0, 8-1, 9 cm (55 % analiziranih uzoraka), a zatim od 0, 4-0, 8 cm (31 % analiziranih uzoraka). Proizvedene KS su u prosjeku imale sadržaj suhe tvari (ST) 378, 31 g kg-1 svježeg uzorka, neutralnih detergent vlakana (NDV) 407, 78 g kg-1 ST, pH vrijednost 4, 37, sadržaj sirovih proteina (SP) 72, 81 g kg-1 ST, sadržaj škroba 343, 3 g kg-1 ST, sadržaj metaboličke energije (ME) 10, 85 MJ kg-1 ST, neto energije laktacije (NEL) 6, 56 MJ kg-1 ST i probavljivost organske tvari (POT) 71, 1 %. Od ukupno analiziranih uzoraka se u optimalnu kvalitetu KS prema sadržaju ST može svrstati 23 % KS, sadržaju SP 46 %, škroba 18 %, pH vrijednosti 23 % analiziranih uzoraka dok prema POT 0% analiziranih uzoraka. Zaključeno je da su analizirane KS proizvedene su od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti od optimalne za proizvodnju KS visoke kvalitete. Nadalje, vrijednosti sadržaja ST, NDV, pH i škroba su veće, a vrijednosti sadržaja SP, ME, NEL i POT niže od vrijednosti utvrđenih ranijim monitorinzima kvalitete KS na OPG-ima kao i poželjnih vrijednosti za KS. Varijabilna kvaliteta proizvedenih KS ukazuje na primijenjenu različitu tehnologiju uzgoja i siliranja usjeva kukuruza u istim mikroklimatskim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)


Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Bogičević, Milan; Pintić Pukec, Nataša; Babić, Andreja; Vranić, Ivica; Krapinec, Krešimir; Starčević, Kristina, Mašek, Tomislav
Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (2022), 1; 3-12 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Bošnjak, K., Bogičević, M., Pintić Pukec, N., Babić, A., Vranić, I., Krapinec, K. & Starčević, Kristina, Mašek, Tomislav (2022) Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (1), 3-12.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Bogi\v{c}evi\'{c}, Milan and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Babi\'{c}, Andreja and Vrani\'{c}, Ivica and Krapinec, Kre\v{s}imir}, year = {2022}, pages = {3-12}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, kemijski sastav, NIR spektroskopija}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {64}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Kvaliteta sila\v{z}a kukuruza u Sisa\v{c}ko-moslava\v{c}koj \v{z}upaniji}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, kemijski sastav, NIR spektroskopija} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Bogi\v{c}evi\'{c}, Milan and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a and Babi\'{c}, Andreja and Vrani\'{c}, Ivica and Krapinec, Kre\v{s}imir}, year = {2022}, pages = {3-12}, keywords = {corn silage, NIR spectroscopy, chemical composition}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {64}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Quality of corn silages in the Sisak-moslavina county}, keyword = {corn silage, NIR spectroscopy, chemical composition} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font