Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 123060

Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice


Budišćak, Helena
Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 123060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice
(Establishing the quality parameters of apricot jams)

Autori
Budišćak, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
01.03

Godina
2002

Stranica
65

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
marelice; marmelada; parametri kvalitete; polifenolne tvari; šećeri
(apricot; marmalade; parameters of quality; polyphenolic substanse; sugars)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice i marmelade u kojoj je određeni udio marelice zamijenjen dodatkom buče, u laboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrjednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere), te na udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline i na stupanj posmeđivanja. Sve navedene parametre trebalo je odrediti u marmeladama kupljenim na tržištu. Ispitivane marmelada bile su podvrgnute mjerenju čvstoće gela i senzorskom ocjenjivanju. Rezultati istraživanja pokazali su da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnje. Sadržaj šećera u marmeladama sa tržišta odgovara deklaraciji na ambalaži. Tijekom procesa pripreme marmelade pH i kloraminska vrijednost se ne mijenjaju, dok se ukupna kiselost i formolni broj smanjuju. Količina polifenolnih tvari malo se smanjuje tijekom procesa blanširanja i kuhanja marmelade, dok sadržaj klorogenske kiseline poraste tijekom blanširanja. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima bio je vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade imale su zadovoljavajuću čvrstoću osim marmelade A kojoj je čvrstoća bila veća od vrijednosti koje se mogu izmjeriti pektinometrom po Šulcu. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja marmelada A imala je najslabije ocjene, jer je bila prečvrsta, slabo maziva i nedovoljno harmonična. Marmelada od marelice i buče dobila je dosta visoke ocjene, osim za svojstvo mirisa jer se djelomično osjetio miris buče. Marmelada od marelice pripremljena u laboratorijskim uvjetima dobila je najviše ocjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budišćak, Helena
Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Budišćak, H. (2002) 'Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\v{s}\'{c}ak, Helena}, year = {2002}, pages = {65}, keywords = {marelice, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, \v{s}e\'{c}eri}, title = {Utvr\djivanje parametara kvalitete marmelade od marelice}, keyword = {marelice, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, \v{s}e\'{c}eri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budi\v{s}\'{c}ak, Helena}, year = {2002}, pages = {65}, keywords = {apricot, marmalade, parameters of quality, polyphenolic substanse, sugars}, title = {Establishing the quality parameters of apricot jams}, keyword = {apricot, marmalade, parameters of quality, polyphenolic substanse, sugars}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font