Pregled bibliografske jedinice broj: 1230556
Antimikrobna aktivnost medljikovaca različitog podrijetla
Antimikrobna aktivnost medljikovaca različitog podrijetla // Zbornik sažetaka i radova sa sedmog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - s međunarodnim učešćem - PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI Book of abstracts and full papers from seventh congress of beekeeping and bee products - with international participation - BEEKEEPING AND BEE PRODUCTS / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.).
Sarajevo: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 28-29 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1230556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna aktivnost medljikovaca različitog
podrijetla
(Antimicrobial acitvity of honeydew honeys of
different origin)
Autori
Cviljević, Sabina ; Bilić Rajs, Blanka ; Primorac, Ljiljana ; Penava, Ariana ; Mindum, Anita ; Miličević, Borislav ; Flanjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa sedmog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima - s međunarodnim učešćem - PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI Book of abstracts and full papers from seventh congress of beekeeping and bee products - with international participation - BEEKEEPING AND BEE PRODUCTS
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana - Sarajevo : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku 'Hranom do zdravlja' Tuzla ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 28-29
Skup
7. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 12.11.2022. - 13.11.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
medljikovac ; antimikrobna aktivnost ; Salmonella ; Escherichia ; Candida
(honeydew honey ; antimicrobial activity ; Salmonella ; Escherichia ; Candida)
Sažetak
Medljika ili medna rosa je slatka tvar koja se javlja na listovima i ostalim dijelovima crnogoričnog (jela, smreka) ili bjelogoričnog (hrast, bukva, javor) drveća kao proizvod izlučevina samih biljaka ili kukaca, koju pčele prerađuju u medljikovac. Medljikovce općenito karakterizira visoka električna provodnost, niži udio glukoze i fruktoze te viši udio di-, tri- i drugih oligosaharida u odnosu na cvjetni med. Iako su neke od karakteristika ujednačene kod svih medljikovaca, određene karakteristike uvelike se razlikuju zavisno od izvora medljike. Antimikrobna aktivnost meda ovisi prvenstveno o kemijskom sastavu meda odnosno botaničkom podrijetlu, a smatra se da su visok osmotski tlak, nizak pH, prisutnost vodikovog peroksida te polifenolne komponente glavni čimbenici koji doprinose inhibicijskom djelovanju meda na različite mikroorganizme. Zadatak ovog rada bio je ispitati antimikrobnu aktivnost medljikovaca različitog podrijetla na dvije vrste bakterija i gljivicu. Bakterije iz porodice Enterobacteriaceae (Salmonella enteritidis, Escherichia coli) i gljivica Candida albicans izolirani su iz humanih uzoraka. Antimikrobna aktivnost ispitana je metodom agar difuzije u jažicama, a ispitana je djelotvornost meda u koncentraciji od 50 %. Ispitana je antimikrobna aktivnost sedam uzoraka od toga su tri medljikovca od bjelogorične medljike i četiri medljikovca od crnogorične medljike. Najveću antimikrobnu aktivnost uzorci su pokazali na bakteriju S. enteritidis, na koju samo jedan uzorak nije djelovao inhibicijski, a zone inhibicije ostalih uzoraka kretale su se od 11 do 16 mm. E. coli pokazala se kao otpornija jer su samo dva uzorka medljikovca od crnogorične medljike djelovala inhibicijski sa zonama inhibicije od 13 mm i 17 mm. Na C. albicans niti jedan od analiziranih uzoraka nije djelovao inhibicijski te se može zaključiti da ne posjeduju antimikrobnu aktivnost za tu gljivicu u ispitivanoj koncentraciji. Ispitivanje antimikrobne aktivnosti medljikovaca pokazalo je da postoje razlike u inhibicijskom djelovanju ovisno o vrsti medljikovca na ispitivane mikroorganizme, ali i da postoji opravdanost za daljnjim istraživanjima upotrebe meda za moguću terapijsku primjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Opća županijska bolnica Požega
Profili:
Ivana Flanjak
(autor)
Blanka Bilić Rajs
(autor)
Borislav Miličević
(autor)
Ljiljana Primorac
(autor)
Sabina Cviljević
(autor)