Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 123003

Plazmin: indogena proteinaza mlijeka


Kalit, Samir; Lukač-Havranek, Jasmina; Čubrič Čurik, Vlatka
Plazmin: indogena proteinaza mlijeka // Mljeakarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 52 (2002), 3; 191-206 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 123003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Plazmin: indogena proteinaza mlijeka
(Plasmin: indogenous milk proteinase)

Autori
Kalit, Samir ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Čubrič Čurik, Vlatka

Izvornik
Mljeakarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 52 (2002), 3; 191-206

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
plazmin; primarna proteoliza; somatske stanice; termo stabilnost
(plasmin; primary proteolysis; somatic cell count; thermostability)

Sažetak
U radu su opisane važnije osobine plazmina kao značajne indogene proteinaze mlijeka, njegova koncentracija, način mjerenja koncentracije i njegove aktivnosti u mlijeku. Također su pobrojani čimbenici koji utječu na njegovu koncentraciju i aktivnost. Od svih čimbenika na povećanu plazminsku aktivnost u mlijeku najviše utječu kasna laktacija i mastitis, odnosno povećan broj somatskih stanica (BSS). U mlijeku s visokim BSS povećava se indogena proteoliza, naročito u sistemu plazmin i plazminogen. Objašnjeno je specifično hidrolitičko djelovanje plazmina tijekom primarne proteolize pojedinih kazeniskih frakcije u mlijeku. Plazmin najintenzivnije razgrađuje ß-CN, a puno manje as1-CN i as2-CN, dok gotovo uopće ne razgrađuje k-CN. Aktivacija plazminogena u plazmin složen je biokemijski proces uvjetovan odnosom aktivatora i inhibitora u mlijeku, te se može značajno povećati u mlijeku s visokim BSS. U mliječnom serumu nalazimo veći broj inhibitora plazmina od kojih je ß-laktoglobulin najvažniji nakon njegove toplinske denaturacije. Inhibitorno na aktivnost plazmina djeluje dodavanje aprotinina i sojinog tripsin inhibitora u mlijeko. Od svih karakteristika plazmina najznačajnija je njegova termostabilnost na temperature pasterizacije, pa čak i sterilizacije. Objašnjen je mehanizam toplinske inaktivacije plazmina stvaranjem kovalentnih disulfidni veza između molekula plazmina i denaturiranih bjelančevina mliječnog seruma (prvenstveno ß-laktoglobulina). Kratka pasterizacija inaktivira termolabilne inhibitore plazminogen aktivatora i inhibitore plazmina što povećava plazminsku aktivnost, dok primjena viših temperatura i produženo trajanje toplinske obrade mlijeka inaktivira plazmin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178023
0178022
0178016

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Čubrić Čurik (autor)

Avatar Url Samir Kalit (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kalit, Samir; Lukač-Havranek, Jasmina; Čubrič Čurik, Vlatka
Plazmin: indogena proteinaza mlijeka // Mljeakarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 52 (2002), 3; 191-206 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kalit, S., Lukač-Havranek, J. & Čubrič Čurik, V. (2002) Plazmin: indogena proteinaza mlijeka. Mljeakarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 52 (3), 191-206.
@article{article, author = {Kalit, Samir and Luka\v{c}-Havranek, Jasmina and \v{C}ubri\v{c} \v{C}urik, Vlatka}, year = {2002}, pages = {191-206}, keywords = {plazmin, primarna proteoliza, somatske stanice, termo stabilnost}, journal = {Mljeakarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {52}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Plazmin: indogena proteinaza mlijeka}, keyword = {plazmin, primarna proteoliza, somatske stanice, termo stabilnost} }
@article{article, author = {Kalit, Samir and Luka\v{c}-Havranek, Jasmina and \v{C}ubri\v{c} \v{C}urik, Vlatka}, year = {2002}, pages = {191-206}, keywords = {plasmin, primary proteolysis, somatic cell count, thermostability}, journal = {Mljeakarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {52}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Plasmin: indogenous milk proteinase}, keyword = {plasmin, primary proteolysis, somatic cell count, thermostability} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Agricola
  • CAB Abstracts
  • Food Science&Technology ABS
  • Foodline
  • Food Science&Technology
  • Toxline
  • CAB Health
  • Agris
  • World transl. Index
  • Packaging
  • Sscience&Technology
  • Chemical Abstracts search





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font