Pregled bibliografske jedinice broj: 1229797
Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani
Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani // Journal of applied health sciences, 7 (2021), 1; 71-86 doi:10.24141/1/7/1/7 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1229797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor
magnezija u svakodnevnoj prehrani
(Cereals and milled products as a good source of
magnesium in everyday diet)
Autori
Brkić, Danijel ; Jajetić, Andrea ; Racz, Aleksandar ; Benić, Marijan ; Pavlek, Željka ; Kuharić, Željka ; Šabarić, Jasenka ; Prskalo, Ivana ; Bošnir, Jasna
Izvornik
Journal of applied health sciences (2459-5640) 7
(2021), 1;
71-86
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mineral ; dnevna potreba ; mikroelement ; magnezij
(mineral ; daily need ; microelement ; magnesium)
Sažetak
Žitarice predstavljaju najrasprostranjeniju i najvažniju kulturu za prehranu ljudi. Važne su i kao sirovina u prehrambenoj industriji te čine osnovu piramide prehrane. Mlinski proizvodi također predstavljaju osnovne prehrambene proizvode. Glavni su mlinski proizvodi prekrupa, krupica i brašno. Magnezij je mineral koji je iznimno važan element u ljudskom organizmu. Zauzima četvrto mjesto po zastupljenosti kationa u organizmu te je drugi najčešći u stanicama. Ima važnu ulogu za katalitičkuaktivnost više od 300 enzima u enzimatskim sustavima. Najvažniji je za pravilan rad srca te kao regulator fosfora i kalcija u kostima. Cilj je ovog rada utvrditi količinu magnezija u odabranim žitaricama i mlinskim proizvodima te prikazati zdravstvenu dobrobit magnezija. Tijekom analize sastava žitarica i mlinskih proizvoda analizirano je sveukupno 28 uzoraka. Od toga je bilo pet uzoraka kukuruza u zrnu, sedam uzoraka pšenice, 11 uzoraka pšeničnog brašna, brašno od integralne heljde bez glutena, zobena kaša, prosena kaša, kaša zobi, ječma i pira te kaša riže, kukuruza i heljde. Analiza je provedena na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”. Magnezij je nakon digestije s nitratnom kiselinom i vodikovim peroksidom u mikrovalnoj pećnici određen induktivno spregnutom plazmom s masenom spektrometrijom (ICP-MS). Količine magnezija u žitaricama iznosile su od 81, 92 mg / 100 g do 145, 21 mg / 100 g za pšenicu te od 111, 68 mg / 100 g do 145, 21 mg / 100 g za kukuruz. Prosječna vrijednost magnezija iznosila je 105, 81 mg / 100 g za uzorke pšenice te 133, 72 mg / 100 g za uzorke kukuruza u zrnu. Količina magnezija utvrđena u pšeničnom brašnu kretala se u rasponu od 23, 17 mg / 100 g do 60, 41 mg / 100 g, dok je srednja vrijednost magnezija iznosila 34, 56 mg / 100 g. Količina magnezija u brašnu od integralne heljde bez glutena iznosila je 226, 32 mg / 100 g. Utvrđena količina magnezija u zobenoj kaši, prosenoj kaši, kaši zobi, ječma i pira te kaši riže, kukuruza i heljde kretala se u rasponu od 76, 77 mg / 100 g do 153, 61 mg / 100 g. Srednja vrijednost magnezija za uzorke kaše iznosila je 122, 98 mg / 100 g.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Danijel Brkić
(autor)
Marijan Benić
(autor)
Aleksandar Racz
(autor)
Ivana Prskalo
(autor)
Željka Pavlek
(autor)
Jasna Bošnir
(autor)