Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1229797

Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani


Brkić, Danijel; Jajetić, Andrea; Racz, Aleksandar; Benić, Marijan; Pavlek, Željka; Kuharić, Željka; Šabarić, Jasenka; Prskalo, Ivana; Bošnir, Jasna
Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani // Journal of applied health sciences, 7 (2021), 1; 71-86 doi:10.24141/1/7/1/7 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1229797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani
(Cereals and milled products as a good source of magnesium in everyday diet)

Autori
Brkić, Danijel ; Jajetić, Andrea ; Racz, Aleksandar ; Benić, Marijan ; Pavlek, Željka ; Kuharić, Željka ; Šabarić, Jasenka ; Prskalo, Ivana ; Bošnir, Jasna

Izvornik
Journal of applied health sciences (2459-5640) 7 (2021), 1; 71-86

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mineral ; dnevna potreba ; mikroelement ; magnezij
(mineral ; daily need ; microelement ; magnesium)

Sažetak
Žitarice predstavljaju najrasprostranjeniju i najvažniju kulturu za prehranu ljudi. Važne su i kao sirovina u prehrambenoj industriji te čine osnovu piramide prehrane. Mlinski proizvodi također predstavljaju osnovne prehrambene proizvode. Glavni su mlinski proizvodi prekrupa, krupica i brašno. Magnezij je mineral koji je iznimno važan element u ljudskom organizmu. Zauzima četvrto mjesto po zastupljenosti kationa u organizmu te je drugi najčešći u stanicama. Ima važnu ulogu za katalitičkuaktivnost više od 300 enzima u enzimatskim sustavima. Najvažniji je za pravilan rad srca te kao regulator fosfora i kalcija u kostima. Cilj je ovog rada utvrditi količinu magnezija u odabranim žitaricama i mlinskim proizvodima te prikazati zdravstvenu dobrobit magnezija. Tijekom analize sastava žitarica i mlinskih proizvoda analizirano je sveukupno 28 uzoraka. Od toga je bilo pet uzoraka kukuruza u zrnu, sedam uzoraka pšenice, 11 uzoraka pšeničnog brašna, brašno od integralne heljde bez glutena, zobena kaša, prosena kaša, kaša zobi, ječma i pira te kaša riže, kukuruza i heljde. Analiza je provedena na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”. Magnezij je nakon digestije s nitratnom kiselinom i vodikovim peroksidom u mikrovalnoj pećnici određen induktivno spregnutom plazmom s masenom spektrometrijom (ICP-MS). Količine magnezija u žitaricama iznosile su od 81, 92 mg / 100 g do 145, 21 mg / 100 g za pšenicu te od 111, 68 mg / 100 g do 145, 21 mg / 100 g za kukuruz. Prosječna vrijednost magnezija iznosila je 105, 81 mg / 100 g za uzorke pšenice te 133, 72 mg / 100 g za uzorke kukuruza u zrnu. Količina magnezija utvrđena u pšeničnom brašnu kretala se u rasponu od 23, 17 mg / 100 g do 60, 41 mg / 100 g, dok je srednja vrijednost magnezija iznosila 34, 56 mg / 100 g. Količina magnezija u brašnu od integralne heljde bez glutena iznosila je 226, 32 mg / 100 g. Utvrđena količina magnezija u zobenoj kaši, prosenoj kaši, kaši zobi, ječma i pira te kaši riže, kukuruza i heljde kretala se u rasponu od 76, 77 mg / 100 g do 153, 61 mg / 100 g. Srednja vrijednost magnezija za uzorke kaše iznosila je 122, 98 mg / 100 g.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Brkić, Danijel; Jajetić, Andrea; Racz, Aleksandar; Benić, Marijan; Pavlek, Željka; Kuharić, Željka; Šabarić, Jasenka; Prskalo, Ivana; Bošnir, Jasna
Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani // Journal of applied health sciences, 7 (2021), 1; 71-86 doi:10.24141/1/7/1/7 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Brkić, D., Jajetić, A., Racz, A., Benić, M., Pavlek, Ž., Kuharić, Ž., Šabarić, J., Prskalo, I. & Bošnir, J. (2021) Žitarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani. Journal of applied health sciences, 7 (1), 71-86 doi:10.24141/1/7/1/7.
@article{article, author = {Brki\'{c}, Danijel and Jajeti\'{c}, Andrea and Racz, Aleksandar and Beni\'{c}, Marijan and Pavlek, \v{Z}eljka and Kuhari\'{c}, \v{Z}eljka and \v{S}abari\'{c}, Jasenka and Prskalo, Ivana and Bo\v{s}nir, Jasna}, year = {2021}, pages = {71-86}, DOI = {10.24141/1/7/1/7}, keywords = {mineral, dnevna potreba, mikroelement, magnezij}, journal = {Journal of applied health sciences}, doi = {10.24141/1/7/1/7}, volume = {7}, number = {1}, issn = {2459-5640}, title = {\v{Z}itarice i mlinski proizvodi kao dobar izvor magnezija u svakodnevnoj prehrani}, keyword = {mineral, dnevna potreba, mikroelement, magnezij} }
@article{article, author = {Brki\'{c}, Danijel and Jajeti\'{c}, Andrea and Racz, Aleksandar and Beni\'{c}, Marijan and Pavlek, \v{Z}eljka and Kuhari\'{c}, \v{Z}eljka and \v{S}abari\'{c}, Jasenka and Prskalo, Ivana and Bo\v{s}nir, Jasna}, year = {2021}, pages = {71-86}, DOI = {10.24141/1/7/1/7}, keywords = {mineral, daily need, microelement, magnesium}, journal = {Journal of applied health sciences}, doi = {10.24141/1/7/1/7}, volume = {7}, number = {1}, issn = {2459-5640}, title = {Cereals and milled products as a good source of magnesium in everyday diet}, keyword = {mineral, daily need, microelement, magnesium} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font