Pregled bibliografske jedinice broj: 1229741
Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane
Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, 2022
CROSBI ID: 1229741 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane
(Analysis of packaging and food packaging materials)
Autori
Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario ; Gabrić, Domagoj
Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (visokoškolsko obrazovanje)
Izdavač
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Grad
Zagreb
Godina
2022
Stranica
115
ISBN
978-953-6893-19-5
Ključne riječi
ambalažni materijal, ambalaža za pakiranje hrane, funkcije ambalaže
(packaging material, food packaging, packaging functions)
Sažetak
Priručnik Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane namijenjen je prvenstveno studentima, a zatim i svima koji se bave problematikom ambalažnih materijala i ambalaže za pakiranje prehrambenih proizvoda. Priručnik sadržava vježbe povezane s predmetom Pakiranje hrane, kojeg pohađaju studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na trećoj godini preddiplomskoga studija Prehrambene tehnologije i na prvoj godini diplomskoga studija Prehrambenog inženjerstva. S obzirom na to da je Priručnikom predstavljen veći broj vježbi u odnosu na realno raspoloživu satnicu, nužno je izvršiti odabir u skladu s raspoloživim vremenom predviđenim za njihovo izvođenje. Metode analize ambalažnog materijala i ambalaže koje su ovdje opisane također mogu poslužiti i drugim korisnicima, posebice onima u pogonima i laboratorijima prehrambene i drugih industrija. Kao orijentacijske metode mogu ih koristiti i proizvođači ambalaže i ambalažnih materijala te svi drugi koji se bave kontrolom kvalitete. Većina opisanih metoda i analiza jednostavne su i nisu skupe i mogu se izvesti u mnogim laboratorijima bez prevelikih ulaganja u opremu. Izuzetak čine analize koje se ne mogu izvesti bez posebne opreme, ali za takve analize postoje adekvatne institucije koje pružaju specifične usluge zainteresiranim korisnicima. Priručnik je podijeljen na Uvod, nakon kojeg slijedi osam poglavlja analize ambalažnog materijala i ambalaže: 1. Osnovni parametri ambalažnog materijala ; 2. Analiza papira ; 3. Analiza metalne ambalaže ; 4. Analiza stakla ; 5. Analiza jednostavnih i složenih fleksibilnih i čvrstih materijala ; 6. Jestiva ambalaža ; 7. Hermetičnost ambalaže i 8. Interakcija ambalaže i hrane. Vježbe sadržavaju sve relevantne podatke za provođenje pojedinih analiza. Određeni pojmovi navedeni su i na engleskom jeziku, pisani su kurzivom u zagradi. Kako se radi samo o prijevodu na engleski jezik, izostavljeno je uobičajeno pisanje kratice engl. prije same riječi. Znakovi fizičkih veličina i njihove jedinice također su napisani kurzivom. Nazivi dijelova uređaja i/ili uputa na kontrolnom ekranu napisani su izvorno, na jeziku proizvođača opreme unutar navodnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb