Pregled bibliografske jedinice broj: 1229723
Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS)
Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS), 2022., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1229723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke
županije spektrometrijom masa uz induktivno
spregnutu plazmu (ICP-MS)
(Multi-elemental analysis of sparkling wines of
Zagreb County by inductively coupled plasma‒mass
spectrometry (ICP‒MS))
Autori
Živković, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Rončević, Sanda
Neposredni voditelj
Nemet, Ivan
Ključne riječi
elementna analiza, pjenušci, multivarijatne statističke metode
(multi-elemetal analysis, sparkling wines, multivariate statistical methods)
Sažetak
Vino je otopina kompleksnog sastava koja se sastoji od vode, alkohola, šećera, organskih i anorganskih komponenti. U suvremenim enološkim pristupima interes za proizvodnju pjenušavih vina naglo je porastao. Na sastav vina utječu mnogi čimbenici, a neki od njih su sastav zemlje na kojoj raste vinova loza, klimatski uvjeti (temperatura, vlaga, količina padalina), proces fermentacije i drugi. Između različitih spojeva koji se analiziraju pri određivanju autentičnosti i porijekla, najviše informacija moguće je dobiti poznavanjem elementnog sastava. Elementni potpis vina ovisi o prirodnim i antropogenim izvorima. Cilj ovog rada je odrediti elementni sastav 34 uzorka pjenušaca s područja Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu te odrediti koncentracije izabranih elemenata. Izmjereni rezultati obrađeni su multivarijatnim statističkim metodama, analizom glavnih komponenata i hijerarhijskom analizom klastera, kao pomoć pri klasifikaciji i raspoznavanju specifičnih značajki pjenušaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
Ostalo-705042 - Analize (Rončević, Sanda, Ostalo ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb