Pregled bibliografske jedinice broj: 122839
Prehrana bolesnika s dekubitusom
Prehrana bolesnika s dekubitusom // Dekubitus : etiologija, profilaksa i liječenje / Hančević, Janko (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2003.
CROSBI ID: 122839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana bolesnika s dekubitusom
(Nutrition of decubitus patients)
Autori
Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija ; Lukić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Dekubitus : etiologija, profilaksa i liječenje
Urednik/ci
Hančević, Janko
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2003
Raspon stranica
ISBN
953-176-208-2
Ključne riječi
dekubitus, prehrana
(decubitus, nutrition)
Sažetak
Pojava dekubitusa je povezana sa starenjem, lošim nutritivnim statusom i imobilizacijom. Najčešće bolesti koje prouzrokuju dekubitus su: traumatološke povrede, opekline, moždana kap ili cerebrovaskularni inzult, maligne bolesti i druga komatozna stanja kod kojih dolazi do djelomičnog ili potpunog gubitka svijesti. Prehrana tih bolesnika mora se prilagoditi njihovom trenutačnom stanju. Ona mora biti visoko proteinska, a energijska vrijednost treba iznositi oko 1800 kcal/dan. Preporučuju se povećane količine vitamina, napose antioksidacijskih, te minerala i mikroelemenata, kao i dovoljna količina prehrambenih vlakana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija