Pregled bibliografske jedinice broj: 1228217
Prehrambene navike studenata sestrinstva u Novoj Gradišci i Veleučilišta u Požegi
Prehrambene navike studenata sestrinstva u Novoj Gradišci i Veleučilišta u Požegi // Knjiga sažetaka
Požega, Hrvatska, 2022. str. 62-62 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1228217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike studenata sestrinstva u Novoj
Gradišci i Veleučilišta u Požegi
(Eating habits of nursing students in Nova Gradiška
and Polytechnic in Požega)
Autori
Jakovljević, Karolina ; Lovrić, Božica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ - , 2022, 62-62
Skup
14. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani i Zdravi stilovi života
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 13.05.2022. - 15.05.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambene navike ; namirnice ; nutrijenti ; studenti
(eating habits ; groceries ; nutrients ; students)
Sažetak
Cilj istraživanja: Ispitati prehrambene navike studentske populacije. Ispitati postojanje razlike u prehrambenim navikama studenata s obzirom na vrstu studijskog programa. Ispitati ima li razlike u prehrambenim navikama studenata s obzirom na spol. Ispitanici i metode: Sudjelovalo je ukupno 154 ispitanika od čega 77 studenata Sestrinstva, a 77 studenata Veleučilišta u Požegi. Korišteni instrumenti su: upitnik sociodemografskih podataka i upitnik o prehrambenim navikama kreiran za potrebe istraživanja. Rezultati: Većina studenata doručkuje svakodnevno, jedu kuhane obroke nekoliko puta tjedno te dnevno konzumiraju tri obroka. Najčešće piju vodu i to do dvije litre tekućine dnevno. Prehrambene namirnice većina studenata konzumira u skladu s preporukama, uz iznimku konzumacije pržene hrane. Konzumacija voća i povrća zastupljenija je kod studenata preddiplomskog studija sestrinstva u odnosu na studente Veleučilišta. Žene piju više tekućine i konzumiraju više mesa nego muškarci. Zaključak: Nisu zabilježena velika odstupanja od preporuka unosa pojedinih namirnica. Ipak, s ciljem očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih ponašanja, potrebno je prepoznati rizične faktore i edukativne intervencije prilagođavati studentskoj populaciji kako bi se moglo pravovremeno reagirati i promovirati zdrava ponašanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek,
Opća županijska bolnica Požega,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Profili:
Božica Lovrić
(autor)