Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1227780

Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagrebačke županije


Pavazza, Lucia
Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagrebačke županije, 2022., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1227780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagrebačke županije
(Intake of omega-3 fatty acids in adults from Zagreb county)

Autori
Pavazza, Lucia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.10

Godina
2022

Stranica
63

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
omega-3 masne kiseline ; riba ; dodaci prehrani ; odrasla populacija
(omega-3 fatty acids ; fis ; dietary supplements ; adults)

Sažetak
Prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina, posebice eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske (DHA) ostvaruje se u mješovitoj prehrani primarno kroz konzumaciju masnih vrsta ribe. Niska konzumacija ribe u današnjoj populaciji rezultira niskim unosom omega 3 masnih kiselina pa potrošači traže nadomjesne izvore među kojima se često zbog svoje praktičnosti nameću dodaci prehrani. Cilj rada bio je utvrditi unos omega-3 masnih kiselina putem hrane i dodataka prehrani u odrasloj populaciji u Zagrebačkoj županiji. Podaci su prikupljeni primjenom jednokratnog anonimnog prigodnog upitnika u ljekarničkoj ustanovi Ljekarne Zagrebačke županije i to prikupljanjem podataka izravno na recepturi i putem službene Facebook stranice ustanove. Istraživanjem se obuhvatilo 544 ispitanika oba spola a provedeno je po principima presječnog. Prikupljeni podaci obrađeni su prema spolu, dobi i statusu uhranjenosti ispitanika a gdje je to bilo prikladno i obzirom na način prikupljanja podataka. Rezultati ukazuju na slabu zastupljenost ribe u prehrani, dosta visoku zastupljenost orašastih plodova, biljnih ulja i sjemenki kao izvora omega-3 masnih kiselina te visoku zastupljenost dodataka prehrani koji su bogati omega-3 masnim kiselinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pavazza, Lucia
Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagrebačke županije, 2022., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pavazza, L. (2022) 'Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagrebačke županije', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavazza, Lucia}, year = {2022}, pages = {63}, keywords = {omega-3 masne kiseline, riba, dodaci prehrani, odrasla populacija}, title = {Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagreba\v{c}ke \v{z}upanije}, keyword = {omega-3 masne kiseline, riba, dodaci prehrani, odrasla populacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavazza, Lucia}, year = {2022}, pages = {63}, keywords = {omega-3 fatty acids, fis, dietary supplements, adults}, title = {Intake of omega-3 fatty acids in adults from Zagreb county}, keyword = {omega-3 fatty acids, fis, dietary supplements, adults}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font