Pregled bibliografske jedinice broj: 1227780
Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagrebačke županije
Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji Zagrebačke županije, 2022., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1227780 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos omega-3 masnih kiselina u odrasloj populaciji
Zagrebačke županije
(Intake of omega-3 fatty acids in adults from Zagreb
county)
Autori
Pavazza, Lucia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.10
Godina
2022
Stranica
63
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
omega-3 masne kiseline ; riba ; dodaci prehrani ; odrasla populacija
(omega-3 fatty acids ; fis ; dietary supplements ; adults)
Sažetak
Prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina, posebice eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske (DHA) ostvaruje se u mješovitoj prehrani primarno kroz konzumaciju masnih vrsta ribe. Niska konzumacija ribe u današnjoj populaciji rezultira niskim unosom omega 3 masnih kiselina pa potrošači traže nadomjesne izvore među kojima se često zbog svoje praktičnosti nameću dodaci prehrani. Cilj rada bio je utvrditi unos omega-3 masnih kiselina putem hrane i dodataka prehrani u odrasloj populaciji u Zagrebačkoj županiji. Podaci su prikupljeni primjenom jednokratnog anonimnog prigodnog upitnika u ljekarničkoj ustanovi Ljekarne Zagrebačke županije i to prikupljanjem podataka izravno na recepturi i putem službene Facebook stranice ustanove. Istraživanjem se obuhvatilo 544 ispitanika oba spola a provedeno je po principima presječnog. Prikupljeni podaci obrađeni su prema spolu, dobi i statusu uhranjenosti ispitanika a gdje je to bilo prikladno i obzirom na način prikupljanja podataka. Rezultati ukazuju na slabu zastupljenost ribe u prehrani, dosta visoku zastupljenost orašastih plodova, biljnih ulja i sjemenki kao izvora omega-3 masnih kiselina te visoku zastupljenost dodataka prehrani koji su bogati omega-3 masnim kiselinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)