Pregled bibliografske jedinice broj: 1227670
Epidemiologija arterijske hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH-UH 2)
Epidemiologija arterijske hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH-UH 2) // Medix : specijalizirani medicinski dvomjesečnik, 24 (2018), 133/134; 117-127 (domaća recenzija, osvrt, stručni)
CROSBI ID: 1227670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Epidemiologija arterijske hipertenzije i unos
kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH-UH 2)
(Epidemiology of arterial hypertension and salt
intake in Croatia (EH-UH 2))
Autori
Jelaković, Bojan ; Bajer, Vesna ; Banadinović, Maja ; Bilajac, Lovorka ; Capak, Krunoslav ; Ćatić Ćuti, Edina ; Džakula, Aleksandar ; Gellineo, Lana ; Ivančić, Ante ; Jelaković, Ana ; Knežević, Tamara ; Krtalić, Branimir ; Lazić, Goran ; Leko, Ninoslav ; Marinović Glavić, Mihaela ; Miličić, Borna ; Rakić, Davorka ; Sarić, Marijana ; Stupin, Ana ; Stupin, Marko ; Vasiljev Marchesi, Vanja ; Stevanović, Ranko
Izvornik
Medix : specijalizirani medicinski dvomjesečnik (1331-3002) 24
(2018), 133/134;
117-127
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, osvrt, stručni
Ključne riječi
arterijski tlak, arterijska hipertenzija, kardiovaskularni rizik, prevencija, liječenje, kontrola
(arterial pressure, arterial hypertension, cardiovascular risk, prevetion, treatment, control)
Sažetak
Arterijska hipertenzija (AH) vodeći je uzrok pobola i smrti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Prema podacima EH-UH 1 istraživanja, koje je završeno prije 15 godina, prevalencija AH- a iznosila je 37%, uz vrlo lošu kontrolu liječenja - oko 20%. Jedan od glavnih razloga velike prevalencije i loše kontrole je prekomjeran unos kuhinjske soli koji prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj iznosi više od 11 grama dnevno. Podaci su bili temelj za izradu Strateškoga plana Vlade RH za smanjivanje unosa kuhinjske soli. Cilj projekta je: 1) na temelju podataka iz arhive prethodno provedenog istraživanja (EH-UH1) pozvati na kontrolni pregled sve ispitanike, pratiti klinički tijek bolesti i njen ishod ovisno o ulaznim pokazateljima ; 2) na način kako je rađeno i u EH- UH1, u EH-UH2 randomizirati novi uzorak opće populacije u Hrvatskoj, koristiti isti upitnik i način pregleda, mjerenja arterijskoga tlaka (AT) i određivanja pridruženih čimbenika rizika te odrediti prevalenciju, svjesnost, liječenje i kontrolu hipertoničara kao i dinamiku kretanja hipertenzije u Hrvatskoj tijekom 10 godina ; 3) u obje skupine ispitanika (post - EH- UH 1 i tijekom EH-UH 2) odrediti unos kuhinjske soli mjerenjem 24-satne natriurije ; 4) u istom uzorku urina odrediti količinu joda s ciljem utvrđivanja neškodljivosti smanjivanja unosa kuhinjske soli. Rezultati će omogućiti utvrđivanje najznačajnijih čimbenika za razvoj AH-a i njihove povezanosti s kliničkim ishodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
--IP-2016-06-9033 - Epidemiologija hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH-UH 2) (Jelaković, Bojan) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Stupin
(autor)
Lovorka Bilajac
(autor)
Ana Stupin
(autor)
Mihaela Marinović Glavić
(autor)
Branimir Krtalić
(autor)
Tamara Knežević
(autor)
Lana Gellineo
(autor)
Ranko Stevanović
(autor)
Anamarija Jelaković
(autor)
Aleksandar Džakula
(autor)
Bojan Jelaković
(autor)
Krunoslav Capak
(autor)
Goran Lazić
(autor)