Pregled bibliografske jedinice broj: 1227373
Usporedba mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara kvalitete bazenske vode: bazeni punjeni slatkom vodom vs morskom vodom
Usporedba mikrobioloških i fizikalno-kemijskih parametara kvalitete bazenske vode: bazeni punjeni slatkom vodom vs morskom vodom // Knjiga sažetaka 2. međunarodna studentska GREEN konferencija / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 17-18 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1227373 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba mikrobioloških i fizikalno-kemijskih
parametara kvalitete bazenske vode: bazeni
punjeni slatkom vodom vs morskom vodom
(Comparison of microbiological and physicochemical
parameters of swimming pool
water quality: pools: filled with freshwater vs
seawater)
Autori
Ćorić, Filip ; Cenov, Arijana ; Lušić, Dražen ; Glad, Marin ; Vukić Lušić, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 2. međunarodna studentska GREEN konferencija
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 17-18
ISBN
978-953-7005-91-7
Skup
2. međunarodna studentska GREEN konferencija = 2nd International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2022)
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 02.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
bazen, slatka voda, morska voda, pokazatelji kakvoće bazenske vode, Pseudomonas aeruginosa, trihalometani
(swimming pool, freshwater, seawater, swimming pool water quality parameters, Pseudomonas aeruginosa, trihalomethanes)
Sažetak
U današnje vrijeme bazeni se koriste u različite namjene: rekreaciju i relaksaciju, sportske aktivnosti ili terapijske svrhe. Međutim, uz brojne blagodati koje pružaju, u bazenima se mogu pojaviti i različite vrste rizika. Boravak u bazenima tako je povezan s tjelesnim ozljedama, širenjem bolesti ili negativnim utjecajem različitih kontaminanata koji se mogu naći u vodi. Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati i usporediti podatke o pokazateljima kvalitete bazenske vode kod bazena punjenih slatkom i morskom vodom. Temeljem rezultata mikrobioloških i fizikalno-kemijsko pokazatelja analizirano je na koji način osobine slatke i morske vode utječu na navedene pokazatelje. U razdoblju od 2016. do 2020. godine ukupno je ispitano 4943 uzoraka bazenske vode (3281 slatke i 1662 morske), uzetih iz bazena smještenih na području Primorsko-goranske županije. Statistička analiza ukazala je na značajne razlike u vrijednostima pokazatelja između bazena punjenih slatkom i morskom vodom. Morska voda imala je u usporedbi sa slatkom vodom niže vrijednosti temperature, koncentraciju rezidualnog klora te broj Pseudomonas aeruginosa, a veće vrijednosti elektrovodljivosti i trihalometana. Dobiveni rezultati ukazuju da morska voda predstavlja nepovoljniji medij za razvoj P. aeruginosa, međutim kao nusprodukat dezinfekcije u njoj nastaju veće koncentracije trihalometana, koji imaju nepovoljni učinak na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-biomed-18-292 - Prilagodba novoj EU direktivi o kvaliteti vode za kupanje (Vukić Lušić, Darija) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka