Pregled bibliografske jedinice broj: 1227097
Inovacija HRZZ projekta “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) u stupnju razvoja funkcionalnog laboratorijskog prototipa
Inovacija HRZZ projekta “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) u stupnju razvoja funkcionalnog laboratorijskog prototipa // Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2022"
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2022. str. 108-112 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1227097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inovacija HRZZ projekta “Inovativni funkcionalni
proizvodi
od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) u stupnju
razvoja
funkcionalnog laboratorijskog prototipa
(Innovation of HRZZ project "Innovative functional
lamb meat products" (IP-2016-06-3685) in the
development stage of a functional laboratory
prototype)
Autori
Popović, Maja ; Cvrtila, Željka ; Kardum , Matko ; Kiš, Goran ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav ; Milinković Tur, Suzana ; Mršić, Gordan ; Njari, Bela ; Pajurin, Luka ; Poljičak Milas, Nina ; Shek Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko ; Špoljarić, Branimira ; Živković, Mario ; Hrković Porobija, Amina ; Vince, Silvijo ; Vlahović, Ksenija ; Žura Žaja, Ivona ; Špoljarić, Daniel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Veterinarski dani 2022"
/ - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2022, 108-112
Skup
Veterinarski dani 2022.
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 20.10.2022. - 23.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
inovativna janjetina, lička pramenka, plemenita pečurka
(invovative lamb meat, Lika pramenka sheep, button mushroom)
Sažetak
Inovacije i kreativnost od iznimne su važnosti za gospodarski rast i razvoj duštva Hrvatske. U Europskoj Uniji pa tako i republici Hrvatskoj, trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija čine temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova. U ovom radu opisati ćemo jedinstvenost inovacije istraživanja provedenih u okviru HRZZ projekta “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06- 3685). Rezultati projektnih istraživanja ukazuju da je janjad pasmine lička pramenka kojoj je u dnevni obrok bila umješana biomasa bijele i/ili smeđe plemenite pečurke bila dobrog zdravlja te se tom inovativnom tehnologijom uzgoja i hranjenja janjadi proizvela janjetina sniženog udjela kolesterola, povoljnog masnokiseliskog i aroma sastava te su sa pet inovativnih receptura proizvedeni funkcionalni polutrajni i trajni proizvodi od janječeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Mikuš
(autor)
Daniel Špoljarić
(autor)
Branimira Špoljarić
(autor)
Ana Shek-Vugrovečki
(autor)
Maja Popović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Suzana Milinković-Tur
(autor)
Miljenko Šimpraga
(autor)
Matko Kardum
(autor)
Nina Poljičak-Milas
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Silvijo Vince
(autor)
Gordan Mršić
(autor)
Bela Njari
(autor)
Luka Pajurin
(autor)
Ivona Žura Žaja
(autor)
Ksenija Vlahović
(autor)
Goran Kiš
(autor)