Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1227029

Utjecaj morske vode na kemijski sastav i prinos blitve u hidroponskom uzgoju


Jurjević, Zrinka
Utjecaj morske vode na kemijski sastav i prinos blitve u hidroponskom uzgoju, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1227029 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj morske vode na kemijski sastav i prinos blitve u hidroponskom uzgoju
(The impact of seawater on chemical composition and yield of swiss chard in hydroponics)

Autori
Jurjević, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2022

Stranica
35

Mentor
Fabek Uher, Sanja

Ključne riječi
vitamin C, lisnato povrće, klorofili, plutajući hidropon, ukupni fenoli
(vitamin C, leafy vegetables, chlorophyll, floating hydropon, total phenolics)

Sažetak
Navodnjavanje zaslanjenom vodom sve je izraženiji problem koji ima nepovoljan utjecaj na sustav tlo – biljka, a kao prikladno rješenje može se preporučiti hidroponski uzgoj. No, nabava vodotopivih gnojiva predstavlja velik udio u troškovima proizvodnje. Stoga je potrebno istražiti mogućnosti primjene morske vode u odgovarajućoj koncentraciji koja ne šteti biljkama, a koje nisu halofiti, budući da neprerađena morska sol sadrži brojne minerale. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i prinos blitve u plutajućem hidroponu. Dvofaktorijalni pokus obuhvatio je 2 otopine: standardna hraniva otopina za uzgoj lisnatog povrća i morska voda, te dvije sorte blitve ('Charlie' i 'Tamnozelena blitva'), uz gustoću sjetve 38, 2 g/m2. Tijekom jednokratne berbe utvrđen je prinos te je određena nutritivna vrijednost (suha tvar, vitamin C, fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, klorofil i karotenoidi). Najveća količina suhe tvari (13, 38%) utvrđena je kod sorte 'Charlie' uzgajane u zaslanjenoj otopini. Primjena morske vode u uzgoju 'Tamnozelene blitve' negativno je utjecala na sadržaj suhe tvari, te pozitivno na količinu vitamina C, ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, klorofila i karotenoida. Testirane kombinacije sorte i otopine u istraživanju rezultirale su prinosom blitve u rasponu od 0, 93 (ˈCharlieˈ×morska otopina) do 1, 79 kg/m2 (ˈTamnozelenaˈ×standardna otopina).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurjević, Zrinka
Utjecaj morske vode na kemijski sastav i prinos blitve u hidroponskom uzgoju, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jurjević, Z. (2022) 'Utjecaj morske vode na kemijski sastav i prinos blitve u hidroponskom uzgoju', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurjevi\'{c}, Zrinka}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {vitamin C, lisnato povr\'{c}e, klorofili, plutaju\'{c}i hidropon, ukupni fenoli}, title = {Utjecaj morske vode na kemijski sastav i prinos blitve u hidroponskom uzgoju}, keyword = {vitamin C, lisnato povr\'{c}e, klorofili, plutaju\'{c}i hidropon, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurjevi\'{c}, Zrinka}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {vitamin C, leafy vegetables, chlorophyll, floating hydropon, total phenolics}, title = {The impact of seawater on chemical composition and yield of swiss chard in hydroponics}, keyword = {vitamin C, leafy vegetables, chlorophyll, floating hydropon, total phenolics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font