Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1226663

Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj


Pleadin, Jelka; Lešić, Tina; Zadravec, Manuela; Hengl, Brigita
Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj // Zbornik radova "Veterinarski dani 2022." / Severin, K. (ur.).
Zagreb, 2022. str. 48-52 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1226663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj
(Mycotoxins in meat products - Consumer exposure and public health significance)

Autori
Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Zadravec, Manuela ; Hengl, Brigita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova "Veterinarski dani 2022." / Severin, K. - Zagreb, 2022, 48-52

Skup
Veterinarski dani 2022.

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 20.10.2022. - 23.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mikotoksini ; trajne kobasice ; suhomesnati proizvodi ; izloženost potrošača
(mycotoxins ; fermented sausages ; dry-cured meat products ; consumer exposure)

Sažetak
Mikotoksini predstavljaju skupinu tvari toksičnog djelovanja kod ljudi i životinja koje kontaminiraju različite vrste hrane i hrane za životinje. Objavljeni podaci o pojavnosti mikotoksina u mesnim proizvodima, posebice obzirom na njihovu značajnu potrošnju, zahtijevaju istraživanja izvora, odnosno uvjeta kontaminacije te izloženosti potrošača. U našem istraživanju količine aflatoksina B1 (AFB1), okratoksina A (OTA), sterigmatocistina (STC), citrinina (CIT) i ciklopiazonične kiseline (CPA) analizirane su u ukupno 250 tradicionalno proizvedenih trajnih kobasica i suhomesnatih proizvoda uzorkovanih na sajmovima ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj tijekom 2020. i 2021. godine. U usporedbi sa suhomesnatim proizvodima (41%), udio uzoraka trajnih kobasica kontaminiranih mikotoksinima bio je veći (59%), a najveća razina kontaminacije određena je za CPA, OTA te STC, dok pojavnost AFB1 i CIT nije utvrđena u niti jednom uzorku. Proizvodni parametri značajno utječu na pojavnost mikotoksina, uključujući vrijeme zrenja, ali i fizikalno-kemijske parametre gotovog proizvoda, kao što su pH vrijednost, aktivitet vode (aw) i udio soli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Tina Lešić (autor)

Avatar Url Manuela Zadravec (autor)

Avatar Url Brigita Hengl (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Lešić, Tina; Zadravec, Manuela; Hengl, Brigita
Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj // Zbornik radova "Veterinarski dani 2022." / Severin, K. (ur.).
Zagreb, 2022. str. 48-52 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pleadin, J., Lešić, T., Zadravec, M. & Hengl, B. (2022) Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj. U: Severin, K. (ur.)Zbornik radova "Veterinarski dani 2022.".
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Zadravec, Manuela and Hengl, Brigita}, editor = {Severin, K.}, year = {2022}, pages = {48-52}, keywords = {mikotoksini, trajne kobasice, suhomesnati proizvodi, izlo\v{z}enost potro\v{s}a\v{c}a}, title = {Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izlo\v{z}enost potro\v{s}a\v{c}a i javnozdravstveni zna\v{c}aj}, keyword = {mikotoksini, trajne kobasice, suhomesnati proizvodi, izlo\v{z}enost potro\v{s}a\v{c}a}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Zadravec, Manuela and Hengl, Brigita}, editor = {Severin, K.}, year = {2022}, pages = {48-52}, keywords = {mycotoxins, fermented sausages, dry-cured meat products, consumer exposure}, title = {Mycotoxins in meat products - Consumer exposure and public health significance}, keyword = {mycotoxins, fermented sausages, dry-cured meat products, consumer exposure}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font