Pregled bibliografske jedinice broj: 1226663
Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj
Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj // Zbornik radova "Veterinarski dani 2022." / Severin, K. (ur.).
Zagreb, 2022. str. 48-52 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1226663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj
(Mycotoxins in meat products - Consumer exposure and public health significance)
Autori
Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Zadravec, Manuela ; Hengl, Brigita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova "Veterinarski dani 2022."
/ Severin, K. - Zagreb, 2022, 48-52
Skup
Veterinarski dani 2022.
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 20.10.2022. - 23.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mikotoksini ; trajne kobasice ; suhomesnati proizvodi ; izloženost potrošača
(mycotoxins ; fermented sausages ; dry-cured meat products ; consumer exposure)
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju skupinu tvari toksičnog djelovanja kod ljudi i životinja koje kontaminiraju različite vrste hrane i hrane za životinje. Objavljeni podaci o pojavnosti mikotoksina u mesnim proizvodima, posebice obzirom na njihovu značajnu potrošnju, zahtijevaju istraživanja izvora, odnosno uvjeta kontaminacije te izloženosti potrošača. U našem istraživanju količine aflatoksina B1 (AFB1), okratoksina A (OTA), sterigmatocistina (STC), citrinina (CIT) i ciklopiazonične kiseline (CPA) analizirane su u ukupno 250 tradicionalno proizvedenih trajnih kobasica i suhomesnatih proizvoda uzorkovanih na sajmovima ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj tijekom 2020. i 2021. godine. U usporedbi sa suhomesnatim proizvodima (41%), udio uzoraka trajnih kobasica kontaminiranih mikotoksinima bio je veći (59%), a najveća razina kontaminacije određena je za CPA, OTA te STC, dok pojavnost AFB1 i CIT nije utvrđena u niti jednom uzorku. Proizvodni parametri značajno utječu na pojavnost mikotoksina, uključujući vrijeme zrenja, ali i fizikalno-kemijske parametre gotovog proizvoda, kao što su pH vrijednost, aktivitet vode (aw) i udio soli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb