Pregled bibliografske jedinice broj: 1226562
Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.)
Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.), 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar
CROSBI ID: 1226562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.)
(The presence of mycotoxins in the most marketed cereals in the Republic of Croatia during a three-year period (2019-2021))
Autori
Galić, Toni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Mostar
Datum
24.10
Godina
2022
Stranica
55
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
mikotoksini ; žitarice ; vremenske prilike, ELISA
(mycotoxins ; cereals ; weather conditions, ELISA)
Sažetak
Mikotoksini kao sekundarni metaboliti plijesni mogu nastati u mnogim poljoprivrednim usjevima, što se događa u različitim fazama, počevši od faze rasta određene biljke, berbe do skladištenja. U svijetu spektar djelovanja u slučaju ovih toksina i općenito njihova značajna otpornost na visoke temperature učestalo dovode do prisutnosti mikotoksina u hrani što predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje ljudi i životinja. Mikotoksini nisu bitni za normalan rast i reprodukciju plijesni, ali su sposobni uzrokovati biokemijske, fiziološke i patološke promjene kod mnogih vrsta. Štetni učinci mikotoksina uočeni kod ljudi i životinja uključuju karcinogenost, teratogenost, imunološku toksičnost, neurotoksičnost, hepatotoksičnost, nefrotoksičnost, reproduktivnu i razvojnu toksičnost, probavne smetnje i dr. Cilj ovoga rada bio je istražiti pojavnost najznačajnijih mikotoksina u tržišno najzastupljenijim vrstama žitarica, koje su na području Hrvatske uzorkovane tijekom trogodišnjeg razdoblja (2019. – 2021.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija