Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1226562

Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.)


Galić, Toni
Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.), 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar


CROSBI ID: 1226562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.)
(The presence of mycotoxins in the most marketed cereals in the Republic of Croatia during a three-year period (2019-2021))

Autori
Galić, Toni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Mjesto
Mostar

Datum
24.10

Godina
2022

Stranica
55

Mentor
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
mikotoksini ; žitarice ; vremenske prilike, ELISA
(mycotoxins ; cereals ; weather conditions, ELISA)

Sažetak
Mikotoksini kao sekundarni metaboliti plijesni mogu nastati u mnogim poljoprivrednim usjevima, što se događa u različitim fazama, počevši od faze rasta određene biljke, berbe do skladištenja. U svijetu spektar djelovanja u slučaju ovih toksina i općenito njihova značajna otpornost na visoke temperature učestalo dovode do prisutnosti mikotoksina u hrani što predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje ljudi i životinja. Mikotoksini nisu bitni za normalan rast i reprodukciju plijesni, ali su sposobni uzrokovati biokemijske, fiziološke i patološke promjene kod mnogih vrsta. Štetni učinci mikotoksina uočeni kod ljudi i životinja uključuju karcinogenost, teratogenost, imunološku toksičnost, neurotoksičnost, hepatotoksičnost, nefrotoksičnost, reproduktivnu i razvojnu toksičnost, probavne smetnje i dr. Cilj ovoga rada bio je istražiti pojavnost najznačajnijih mikotoksina u tržišno najzastupljenijim vrstama žitarica, koje su na području Hrvatske uzorkovane tijekom trogodišnjeg razdoblja (2019. – 2021.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Toni
Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.), 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar
Galić, T. (2022) 'Zastupljenost mikotoksina u tržišno najzastupljenijim žitaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodišnjeg razdoblja (2019.-2021.)', diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Toni}, year = {2022}, pages = {55}, keywords = {mikotoksini, \v{z}itarice, vremenske prilike, ELISA}, title = {Zastupljenost mikotoksina u tr\v{z}i\v{s}no najzastupljenijim \v{z}itaricama u Republici Hrvatskoj tijekom trgodi\v{s}njeg razdoblja (2019.-2021.)}, keyword = {mikotoksini, \v{z}itarice, vremenske prilike, ELISA}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gali\'{c}, Toni}, year = {2022}, pages = {55}, keywords = {mycotoxins, cereals, weather conditions, ELISA}, title = {The presence of mycotoxins in the most marketed cereals in the Republic of Croatia during a three-year period (2019-2021)}, keyword = {mycotoxins, cereals, weather conditions, ELISA}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font