Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1226436

Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina


Šikač, Iva; Jeromel, Ana; Tomaz, Ivana; Kozina, Bernard; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina // Glasnik zaštite bilja, 5 (2022), 66-77 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1226436 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina
(Influence of Different Secondary Fermentation Yeasts on Aromatic Profiles of Sparkling wines)

Autori
Šikač, Iva ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Kozina, Bernard ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5 (2022); 66-77

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aromatski spojevi, kvasci, pjenušava vina, sekundarna fermentacija u boci, tradicionalna metoda
(aromatic compounds, secondary fermentation in bottle, sparkling wines, traditional method, yeasts)

Sažetak
Proizvodnja pjenušavih vina zauzima sve veći udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina. Tijekom posljednjeg desetljeća i Republika Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje i potrošnje pjenušavih vina. Sekundarna fermentacija i dozrijevanje na talogu kvasaca ključne su faze tradicionalne metode proizvodnje koje utječu na aromatski profil pjenušavih vina. U istraživanju na bijelom pjenušavom vinu proizvedenom od sorata ꞌManzoniꞌ i ꞌPinot crniꞌ, korištena su tri različita komercijalno dostupna Saccharomyces sp. kvasca u pokretanju sekundarne fermentacije kako bi se analizirale potencijalne razlike u osnovnom sastavu te aromatskom profilu pjenušavih vina. Rezultati analiza dobivenih primjenom plinske kromatografije (GC-MS) jasno izdvajaju aromatske spojeve koji su značajno utjecali na razlike u aromatskim profilima proizvedenih pjenušavih vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Šikač, Iva; Jeromel, Ana; Tomaz, Ivana; Kozina, Bernard; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina // Glasnik zaštite bilja, 5 (2022), 66-77 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Šikač, I., Jeromel, A., Tomaz, I., Kozina, B. & Jagatić Korenika, A. (2022) Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina. Glasnik zaštite bilja, 5, 66-77.
@article{article, author = {\v{S}ika\v{c}, Iva and Jeromel, Ana and Tomaz, Ivana and Kozina, Bernard and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {66-77}, keywords = {aromatski spojevi, kvasci, pjenu\v{s}ava vina, sekundarna fermentacija u boci, tradicionalna metoda}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenu\v{s}avih vina}, keyword = {aromatski spojevi, kvasci, pjenu\v{s}ava vina, sekundarna fermentacija u boci, tradicionalna metoda} }
@article{article, author = {\v{S}ika\v{c}, Iva and Jeromel, Ana and Tomaz, Ivana and Kozina, Bernard and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {66-77}, keywords = {aromatic compounds, secondary fermentation in bottle, sparkling wines, traditional method, yeasts}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of Different Secondary Fermentation Yeasts on Aromatic Profiles of Sparkling wines}, keyword = {aromatic compounds, secondary fermentation in bottle, sparkling wines, traditional method, yeasts} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font