Pregled bibliografske jedinice broj: 1226436
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina // Glasnik zaštite bilja, 5 (2022), 66-77 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1226436 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski
profil pjenušavih vina
(Influence of Different Secondary Fermentation Yeasts
on Aromatic Profiles of Sparkling wines)
Autori
Šikač, Iva ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Kozina, Bernard ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2022);
66-77
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aromatski spojevi, kvasci, pjenušava vina, sekundarna fermentacija u boci, tradicionalna metoda
(aromatic compounds, secondary fermentation in bottle, sparkling wines, traditional method, yeasts)
Sažetak
Proizvodnja pjenušavih vina zauzima sve veći udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina. Tijekom posljednjeg desetljeća i Republika Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje i potrošnje pjenušavih vina. Sekundarna fermentacija i dozrijevanje na talogu kvasaca ključne su faze tradicionalne metode proizvodnje koje utječu na aromatski profil pjenušavih vina. U istraživanju na bijelom pjenušavom vinu proizvedenom od sorata ꞌManzoniꞌ i ꞌPinot crniꞌ, korištena su tri različita komercijalno dostupna Saccharomyces sp. kvasca u pokretanju sekundarne fermentacije kako bi se analizirale potencijalne razlike u osnovnom sastavu te aromatskom profilu pjenušavih vina. Rezultati analiza dobivenih primjenom plinske kromatografije (GC-MS) jasno izdvajaju aromatske spojeve koji su značajno utjecali na razlike u aromatskim profilima proizvedenih pjenušavih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Iva Šikač
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Bernard Kozina
(autor)