Pregled bibliografske jedinice broj: 1226329
Određivanje pKa vrijednosti odabranih spojeva prisutnih u valerijani, Valeriana officinalis L.
Određivanje pKa vrijednosti odabranih spojeva prisutnih u valerijani, Valeriana officinalis L., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1226329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje pKa vrijednosti odabranih spojeva
prisutnih u valerijani, Valeriana officinalis L.
(Prediction of pKa values of selected compounds
present in valerian, Valeriana officinalis L.)
Autori
Čavlek, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
55
Mentor
Amić, Ana
Ključne riječi
valerijana ; pKa ; ACD ; valerenska kiselina ; hidroksivalerenska kiselina ; acetoksivalerenska kiselina
(valerian ; pKa ; ACD ; valerenic acid ; hydroxyvalerenic acid ; acetoxyvalerenic acid)
Sažetak
Valerijana, Valeriana officinalis L., zelena je trajnica koja se koristi u liječenju različitih stanja i bolesti čovjeka još od antičke Grčke i Rima. Može narasti do 150 cm u visinu, listovi su najčešće smješteni na višim dijelovima biljke. Cvjetovi valerijane mogu biti bijeli ili ružičasti, dok je plod valerijane maleni oraščić veličine do 0, 5 cm. U cijeloj biljci valerijane do sada je identificirano oko 150 spojeva, ali još uvijek nije u potpunosti utvrđeno njihovo djelovanje. Budući da spojevi još nisu u potpunosti istraženi, pretpostavka je da se djelovanje preparata od valerijane temelji na sinergističkom učinku pojedinih spojeva ove biljke. Valerijana se danas najčešće koristi kod problema s nesanicom te nervozom. pKa vrijednost je logaritamska vrijednost konstante disocijacije. Pomoću pKa vrijednosti može se odrediti ili modificirati ponašanje tvari koje nas zanima, a pKa se može odrediti eksperimentalno i računalno. U ovom radu, računalno je određena pKa odabranih spojeva valerijane te je utvrđena promjena sumarnog naboja i protoniranih stanja u ovisnosti o pH medija za svaki ispitani spoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija