Pregled bibliografske jedinice broj: 1226005
Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor
Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1226005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aminokiselinski profil medljikovaca određen
metodom tekućinske kromatografije uz
fluorescencijski detektor
(Amino Acid Profile of Honeydew Honey Determined by
Liquid Chromatography with Fluorescence Detector)
Autori
Tuček, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.10
Godina
2022
Stranica
47
Mentor
Flanjak, Ivana
Neposredni voditelj
Bilić Rajs, Blanka
Ključne riječi
medljikovac ; botaničko podrijetlo ; aminokiseline ; HPLC
(honeydew honey ; botanical origin ; amino acid ; HPLC)
Sažetak
Medljikovac proizvode pčele od slatkog soka (medne rose ili medljike) kojeg luče biljke ili različite vrste insekata koji žive na bjelogoričnom i crnogoričnom drveću. Imajući u vidu da kemijski sastav meda prvenstveno ovisi o podrijetlu medljike/nektara, u ovom diplomskom radu određen je aminokiselinski sastav medljikovaca kako bi se utvrdile eventualne specifičnosti u udjelima pojedinih aminokiselina ovisno o podrijetlu. Za potrebe dokazivanja botaničkog podrijetla provedena je melisopalinološka i senzorska analiza, a određeni su i odabrani fizikalno- kemijski parametri kvalitete. Od 13 analiziranih uzoraka, 7 medljlikovaca je podrijetlom od medljike sa crnognoričnog drveća ili ona prevladava u uzorcima, a 6 uzoraka je podrijetlom od medljke sa bjelogorice. Za određivanje aminokiselina korištena je HPLC metoda uz prethodnu derivatizaciju sa o-ftaldialdehidom (OPA) i 9-fluorenilmetil kloroformatom (FMOC-Cl). Najzastupljenije aminokiseline u medljikovcima su: prolin, fenilalanin, asparaginska kiselina, glutaminska kiselina i cistein. Najmanje zastupljene su histidin, lizin, metionin, triptofan i leucin. Uočava se veći ukupni udio aminokiselina u medljikovcima od bjelogorične medljike u odnosu na medljikovce od crnogorične medljike. Po ukupnim aminokiselinama izdvaja se medljikovac hrasta sladuna sa 734, 70 mg/kg dok je ukupni udio aminokiselina u ostalim ispitivanim uzorcima iznosio 114, 57 – 378, 08 mg/kg.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek