Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1226005

Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor


Tuček, Anita
Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1226005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor
(Amino Acid Profile of Honeydew Honey Determined by Liquid Chromatography with Fluorescence Detector)

Autori
Tuček, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.10

Godina
2022

Stranica
47

Mentor
Flanjak, Ivana

Neposredni voditelj
Bilić Rajs, Blanka

Ključne riječi
medljikovac ; botaničko podrijetlo ; aminokiseline ; HPLC
(honeydew honey ; botanical origin ; amino acid ; HPLC)

Sažetak
Medljikovac proizvode pčele od slatkog soka (medne rose ili medljike) kojeg luče biljke ili različite vrste insekata koji žive na bjelogoričnom i crnogoričnom drveću. Imajući u vidu da kemijski sastav meda prvenstveno ovisi o podrijetlu medljike/nektara, u ovom diplomskom radu određen je aminokiselinski sastav medljikovaca kako bi se utvrdile eventualne specifičnosti u udjelima pojedinih aminokiselina ovisno o podrijetlu. Za potrebe dokazivanja botaničkog podrijetla provedena je melisopalinološka i senzorska analiza, a određeni su i odabrani fizikalno- kemijski parametri kvalitete. Od 13 analiziranih uzoraka, 7 medljlikovaca je podrijetlom od medljike sa crnognoričnog drveća ili ona prevladava u uzorcima, a 6 uzoraka je podrijetlom od medljke sa bjelogorice. Za određivanje aminokiselina korištena je HPLC metoda uz prethodnu derivatizaciju sa o-ftaldialdehidom (OPA) i 9-fluorenilmetil kloroformatom (FMOC-Cl). Najzastupljenije aminokiseline u medljikovcima su: prolin, fenilalanin, asparaginska kiselina, glutaminska kiselina i cistein. Najmanje zastupljene su histidin, lizin, metionin, triptofan i leucin. Uočava se veći ukupni udio aminokiselina u medljikovcima od bjelogorične medljike u odnosu na medljikovce od crnogorične medljike. Po ukupnim aminokiselinama izdvaja se medljikovac hrasta sladuna sa 734, 70 mg/kg dok je ukupni udio aminokiselina u ostalim ispitivanim uzorcima iznosio 114, 57 – 378, 08 mg/kg.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (mentor)

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tuček, Anita
Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tuček, A. (2022) 'Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tu\v{c}ek, Anita}, year = {2022}, pages = {47}, keywords = {medljikovac, botani\v{c}ko podrijetlo, aminokiseline, HPLC}, title = {Aminokiselinski profil medljikovaca odre\djen metodom teku\'{c}inske kromatografije uz fluorescencijski detektor}, keyword = {medljikovac, botani\v{c}ko podrijetlo, aminokiseline, HPLC}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tu\v{c}ek, Anita}, year = {2022}, pages = {47}, keywords = {honeydew honey, botanical origin, amino acid, HPLC}, title = {Amino Acid Profile of Honeydew Honey Determined by Liquid Chromatography with Fluorescence Detector}, keyword = {honeydew honey, botanical origin, amino acid, HPLC}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font