Pregled bibliografske jedinice broj: 1225823
Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli
Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli // Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 38-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1225823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli
(Production of feta type cheese with reduced salt
amount)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić Jurina, Irena ; Božanić, Rajka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022, 38-38
Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kalcijeve soli ; feta sir ; salamura ; zrenje
(calcium salts ; feta cheese ; brine ; ripening)
Sažetak
Prekomjerni unos natrijevog klorida (NaCl) negativno utječe na zdravlje čovjeka te se najčešće povezuje s bolestima krvožilnog sustava, prekomjernom težinom, visokim krvnim tlakom, a novija istraživanja povezuju prekomjerni unos NaCl-a i s rizikom od pojave karcinoma probavnog sustava. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati mogućnost djelomične zamjene (u količini od 25 i 50 %) natrijevog klorida u salamuri s kalcijevim solima (kalcij laktat i kalcij citrat) te odrediti njihov utjecaj na fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske karakteristike sira tipa feta tijekom zrenja. Proizvedena feta čuvana je 28 dana u salamuri, a analize su provedene nakon 7, 14, 21 i 28 dana čuvanja. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se kalcijeve soli mogu koristiti kao djelomična zamjena za natrij klorid. Kao najbolja se pokazala zamjena NaCl-a s 25 % kalcij citrata pri čemu se fizikalno-kemijski i senzorski parametri tijekom čuvanja sira nisu značajno razlikovali u odnosu na kontrolni uzorak. S obzirom da je dnevni prosječan unos soli gotovo trostruko veći od preporučenih 5 g, a sirevi u salamuri, kao vrlo često konzumirani sirevi, sadrže i do 7% soli, ovo istraživanje se pokazalo kao obećavajuće u strategiji smanjenja prekomjernog unosa NaCl-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb