Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1225823

Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli


Lisak Jakopović, Katarina; Barukčić Jurina, Irena; Božanić, Rajka
Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli // Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 38-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1225823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli
(Production of feta type cheese with reduced salt amount)

Autori
Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić Jurina, Irena ; Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022, 38-38

Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kalcijeve soli ; feta sir ; salamura ; zrenje
(calcium salts ; feta cheese ; brine ; ripening)

Sažetak
Prekomjerni unos natrijevog klorida (NaCl) negativno utječe na zdravlje čovjeka te se najčešće povezuje s bolestima krvožilnog sustava, prekomjernom težinom, visokim krvnim tlakom, a novija istraživanja povezuju prekomjerni unos NaCl-a i s rizikom od pojave karcinoma probavnog sustava. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati mogućnost djelomične zamjene (u količini od 25 i 50 %) natrijevog klorida u salamuri s kalcijevim solima (kalcij laktat i kalcij citrat) te odrediti njihov utjecaj na fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske karakteristike sira tipa feta tijekom zrenja. Proizvedena feta čuvana je 28 dana u salamuri, a analize su provedene nakon 7, 14, 21 i 28 dana čuvanja. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se kalcijeve soli mogu koristiti kao djelomična zamjena za natrij klorid. Kao najbolja se pokazala zamjena NaCl-a s 25 % kalcij citrata pri čemu se fizikalno-kemijski i senzorski parametri tijekom čuvanja sira nisu značajno razlikovali u odnosu na kontrolni uzorak. S obzirom da je dnevni prosječan unos soli gotovo trostruko veći od preporučenih 5 g, a sirevi u salamuri, kao vrlo često konzumirani sirevi, sadrže i do 7% soli, ovo istraživanje se pokazalo kao obećavajuće u strategiji smanjenja prekomjernog unosa NaCl-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lisak Jakopović, Katarina; Barukčić Jurina, Irena; Božanić, Rajka
Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli // Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 38-38 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lisak Jakopović, K., Barukčić Jurina, I. & Božanić, R. (2022) Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli. U: Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina and Baruk\v{c}i\'{c} Jurina, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2022}, pages = {38-38}, keywords = {kalcijeve soli, feta sir, salamura, zrenje}, title = {Proizvodnja sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli}, keyword = {kalcijeve soli, feta sir, salamura, zrenje}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina and Baruk\v{c}i\'{c} Jurina, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2022}, pages = {38-38}, keywords = {calcium salts, feta cheese, brine, ripening}, title = {Production of feta type cheese with reduced salt amount}, keyword = {calcium salts, feta cheese, brine, ripening}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font