Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1225627

BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE


Krizmanić, Tena
BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1225627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE
(BIOTRANSFORMATION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF KOMBUCHA BEVERAGE PRODUCED WITH ARONIA, SAGE AND OLIVE LEAF)

Autori
Krizmanić, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
31

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
fermentirani čaj, kombucha, antimikrobna aktivnost
(Fermented tea, Kombucha, Antimicrobial activity)

Sažetak
Kombucha je tradicionalni osvježavajući napitak koji se pripravlja fermentacijom čaja, uz dodatak šećera i simbiotički združene kulture bakterija octene kiseline i kvasaca. Ovaj se napitak stoljećima intenzivno konzumira diljem cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom su radu pripremljene infuzije čaja aronije, kadulje i lista masline (40 g/L), zaslađene sa 70 g/L saharoze, te fermentirane pomoću kombuche tijekom 18 dana pri 25 oC. Uočeno je da su promjene pH vrijednosti bile povezane s simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiseline. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećala se tijekom fermentacije. Uočena je antimikrobna aktivnost kombuche na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije (Streptococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella faecalis), no ne i na kvasac Candida albicans.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krizmanić, Tena
BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Krizmanić, T. (2016) 'BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krizmani\'{c}, Tena}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {fermentirani \v{c}aj, kombucha, antimikrobna aktivnost}, title = {BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE}, keyword = {fermentirani \v{c}aj, kombucha, antimikrobna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krizmani\'{c}, Tena}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {Fermented tea, Kombucha, Antimicrobial activity}, title = {BIOTRANSFORMATION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF KOMBUCHA BEVERAGE PRODUCED WITH ARONIA, SAGE AND OLIVE LEAF}, keyword = {Fermented tea, Kombucha, Antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font