Pregled bibliografske jedinice broj: 1225627
BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE
BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOTRANSFORMACIJA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST KOMBUCHA NAPITAKA OD ARONIJE, KADULJE I LISTA MASLINE
(BIOTRANSFORMATION AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF KOMBUCHA BEVERAGE PRODUCED WITH ARONIA, SAGE AND OLIVE LEAF)
Autori
Krizmanić, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
31
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
fermentirani čaj, kombucha, antimikrobna aktivnost
(Fermented tea, Kombucha, Antimicrobial activity)
Sažetak
Kombucha je tradicionalni osvježavajući napitak koji se pripravlja fermentacijom čaja, uz dodatak šećera i simbiotički združene kulture bakterija octene kiseline i kvasaca. Ovaj se napitak stoljećima intenzivno konzumira diljem cijelog svijeta zbog svojih profilaktičkih i terapeutskih svojstava. U ovom su radu pripremljene infuzije čaja aronije, kadulje i lista masline (40 g/L), zaslađene sa 70 g/L saharoze, te fermentirane pomoću kombuche tijekom 18 dana pri 25 oC. Uočeno je da su promjene pH vrijednosti bile povezane s simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiseline. Debljina i prinos bakterijske celuloze povećala se tijekom fermentacije. Uočena je antimikrobna aktivnost kombuche na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije (Streptococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella faecalis), no ne i na kvasac Candida albicans.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija