Pregled bibliografske jedinice broj: 1225622
FLOKULACIJSKA, MORFOLOŠKA I FIZIOLOŠKA SVOJSTVA PIVSKIH KVASACA Saccharomyces uvarum WT I Saccharomyces pastorianus NCYC 975
FLOKULACIJSKA, MORFOLOŠKA I FIZIOLOŠKA SVOJSTVA PIVSKIH KVASACA Saccharomyces uvarum WT I Saccharomyces pastorianus NCYC 975, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FLOKULACIJSKA, MORFOLOŠKA I FIZIOLOŠKA SVOJSTVA PIVSKIH KVASACA Saccharomyces uvarum WT I Saccharomyces pastorianus NCYC 975
(FLOCCULATION, PHYSIOLOGICAL AND MORPHOLOGICAL PROPERTIES OF BREWING YEASTS Saccharomyces uvarum WT AND Saccharomyces pastorianus NCYC 975)
Autori
Buljubašić, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2014
Stranica
70
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
pivski kvasac, flokulacija, fiziologija i morfologija stanica, hranjiva podloga, Helmov test, Stratfordov test
(brewing yeast, flocculation, cell physiology and morphology, growth media, Helm's test, Stratford's test)
Sažetak
U ovom radu istraživana je flokulacijska sposobnost pivskih kvasaca Saccharomyces uvarum WT i Saccharomyces pastorianus NCYC 975 korištenjem Helmovog i Stratfordovog testa. Tijekom 120 sati fermentacije proučavani su različiti parametri vrenja te morfologija i fiziologija stanica pivskog kvasca. Tijekom početna 24 sata fermentacije došlo je do smanjenja ukupne veličine stanica, dok je zatim tijekom 24-60 sata došlo do povećanja stanica. Zatim je ponovno uslijedilo smanjenje veličine stanica sve do završetka fermentacije uz pretpostavku da je do navedene pojave došlo zbog taloženja flokula. Kultivacija kvasaca uz dodatak 1% (v/v) etanola uzrokovala je smanjenje pojave flokulacije za 40 %. Dodatak 1% (v/v) CaCl2 nije uzrokovao gubitak pojave flokulacije kod S. pastorianus NCYC 975, dok je kod Saccharomyces uvarum WT primijećeno smanjenje flokulacije za 30 %. Kultivacija kvasaca uz 15 g/mL cikloheksimid uzrokuje gubitak flokulacije. Dodatak 10 mM EDTA u potpunosti sprječava gubitak flokulacije u prisutnosti glukoze. Rezultati dobiveni provođenjem Helmovog testa ne odstupaju značajno od rezultata dobivenih provođenjem Stratfordovog testa. Također dobiveni rezultati potvrđuju da su obje metode prilično precizne za kvantifikaciju pojave flokulacije kod kvasaca. Nadalje, navedeni rezultati također doprinose razjašnjenju uloge nutrijenata na fiziološku kontrolu flokulacije pivskih kvasaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija