Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1225543

MIKROSTRUKTURNA, BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ČAJU CRVENOG GRMA


Hranić, Ivana
MIKROSTRUKTURNA, BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ČAJU CRVENOG GRMA, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1225543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MIKROSTRUKTURNA, BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ČAJU CRVENOG GRMA
(MICROSTRUCTURAL, BIOCHEMICAL AND ANTIMICROBIAL CHARACTERIZATION OF BACTERIAL CELLULOSE OBTAINED BY ROOIBOS TEA FERMENTATION)

Autori
Hranić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2017

Stranica
48

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
kombuche, bakterijske celuloza, morfologija, fizikalna svojstva, antimikrobna svojstva
(kombucha, bacterial cellulose, morphology, physical properties, antimicrobial properties)

Sažetak
Kombucha je tradicionalno osvježavajuće piće dobiveno fermentacijom zaslađenog čaja sa simbiotskim kulturama octenih bakterija i kvasaca. U ovom je radu proučavana proizvodnja organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i bakterijske celuloze biotransformacijom kombuche u zaslađenom (60, 80 i 100 g/L) Rooibos čaju. Promjene pH vrijednosti su povezane sa simbiotskim metaboličkim aktivnostima kvasaca i bakterija octene kiselina, pri čemu se pH vrijednost smanjivala s porastom proizvodnje octene kiseline. Analiziranjem uzoraka FT-IR spektroskopijom, XDR analizom i skenirajućom elektronskom mikroskopijom, određeno je da uzorak sadrži viši postotak amorfnih regije nego kristalnih regija, kao što je i očekivano. Debljina sloja i prinos bakterijske celuloze je rastao tijekom vremena fermentacije. Antimikrobna svojstva su opažena na testnim mikroorganizmima (Salmonella typhimurium, Escherichia coli i Pseudomonas sp.), dok Vibrio cholerae nije bio inhibiran uzorcima kombuche. Rezultati ovog istraživanje upućuju na to da prinos celuloze ovisi o mnogo čimbenika koje trebaju optimizirati kako bi se postigao maksimalni prinos.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hranić, Ivana
MIKROSTRUKTURNA, BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ČAJU CRVENOG GRMA, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hranić, I. (2017) 'MIKROSTRUKTURNA, BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U ČAJU CRVENOG GRMA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrani\'{c}, Ivana}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {kombuche, bakterijske celuloza, morfologija, fizikalna svojstva, antimikrobna svojstva}, title = {MIKROSTRUKTURNA, BIOKEMIJSKA I ANTIMIKROBNA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJSKE CELULOZE UZGOJENE U \v{C}AJU CRVENOG GRMA}, keyword = {kombuche, bakterijske celuloza, morfologija, fizikalna svojstva, antimikrobna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrani\'{c}, Ivana}, year = {2017}, pages = {48}, keywords = {kombucha, bacterial cellulose, morphology, physical properties, antimicrobial properties}, title = {MICROSTRUCTURAL, BIOCHEMICAL AND ANTIMICROBIAL CHARACTERIZATION OF BACTERIAL CELLULOSE OBTAINED BY ROOIBOS TEA FERMENTATION}, keyword = {kombucha, bacterial cellulose, morphology, physical properties, antimicrobial properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font