Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1225541

KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea


Cukon, Katja
KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1225541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea
(CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD EDIBLE MUSHROOMS Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea AND Amanita caesarea)

Autori
Cukon, Katja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2014

Stranica
50

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
bioaktivni spojevi, kemijski sastav, fenolni spojevi, jestive samonikle gl
(Bioactive compounds, chemical composition, phenolic compounds, wild edible mushrooms)

Sažetak
Gljive postaju sve važnije u prehrani kao funkcionalna hrana i izvor fiziološki bioaktivnih spojeva. U ovom je radu objašnjen i uspoređen kemijski sastav (udjel proteina, šećera, masnih kiselina, tokoferola, askorbinske kiseline i fenolnih spojeva) istraživan na tri jestive samonikle gljive, u gastronomiji prepoznate kao vrhunske: Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea and Amanita caesarea. Nadalje, istraživana je i antioksidacijska aktivnost vodenih i etanolnih ekstrakata ovih gljiva. Najveća koncentracija šećera (75.33 mg/g s. tv.) i ukupnih fenolnih spojeva (50.33 mg/ g s. tv.), dobivena je u vodenom ekstraktu A. caesarea, a u etanolnom ekstraktu je dobivena najveća antioksidacijska aktivnost (EC50 < 2.07 mg/mL). Nadalje, u A. caesarea je određena najveća koncentracija askorbinske kiseline (176.35 mg/ g s. tv.). Kombinacija bioaktivnih supstancija i visokovrijednog nutritivnog sastava gljiva (visoki idjel proteina i šećera, te nizak udjel masti) čine ih važnom funkcionalnom hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cukon, Katja
KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cukon, K. (2014) 'KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cukon, Katja}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {bioaktivni spojevi, kemijski sastav, fenolni spojevi, jestive samonikle gl}, title = {KEMIJSKI SASTAV I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST JESTIVIH SAMONIKLIH GLJIVA Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea I Amanita caesarea}, keyword = {bioaktivni spojevi, kemijski sastav, fenolni spojevi, jestive samonikle gl}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cukon, Katja}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {Bioactive compounds, chemical composition, phenolic compounds, wild edible mushrooms}, title = {CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD EDIBLE MUSHROOMS Albatrellus pes-caprae, Armillaria mellea AND Amanita caesarea}, keyword = {Bioactive compounds, chemical composition, phenolic compounds, wild edible mushrooms}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font