Pregled bibliografske jedinice broj: 1225531
USPOREDBA KINETIKE SINTEZE BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJEM U KOMPLEKSNIM I KEMIJSKI DEFINIRANIM HRANJIVIM PODLOGAMA
USPOREDBA KINETIKE SINTEZE BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJEM U KOMPLEKSNIM I KEMIJSKI DEFINIRANIM HRANJIVIM PODLOGAMA, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1225531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA KINETIKE SINTEZE BAKTERIJSKE NANOCELULOZE UZGOJEM U KOMPLEKSNIM I KEMIJSKI DEFINIRANIM HRANJIVIM PODLOGAMA
(COMPARISON OF THE KINETICS OF BACTERIAL NANOCELLULOSE SYNTHESIS GROWING IN COMPLEX AND CHEMICALLY DEFINED MEDIA)
Autori
Hranić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.12
Godina
2019
Stranica
55
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
bakterijska nanoceluloza, fermentacija, biotransformacija, antimikrobna svojstva, fizikalna svojstva
(Bacterial nanocellulose (BNC), Fermentation, Organic acids, Physical properties, Antimicrobial activity)
Sažetak
Bakterijska nanoceluloza (BNC) je fascinantna i održiva prirodna polimerna sirovina, kojukarakteriziraju izvrsna svojstva, kao što su hidrofilnost, biorazgradivost, velika sposobnost kemijske modifikacije, te sposobnost oblikovanja različitih polukristaliničnih morfologija. Opsežno su istraženi različiti uvjeti rasta, ovisno o sastavu hranjivih podloga, vremenu uzgoja, volumenu inokuluma, površini i volumenu hranjivih podloga, kako bi se maksimizirao prinos BNC proizvedene pomoću kombuche tijekom 12 dana fermentacije zaslađenog bijelog čajau aerobnim uvjetima (50 do 110 g/L saharoze), i u Hestrin-Schramm hranjivoj podlozi (HS) koja je sadržavala različite koncentracije glukoze, galaktoze, fruktoze (1-5 % tež/vol), i glicerola (1-5 % vol/vol) kao izvora ugljika.. Praćene su promjene pH vrijednosti, nastajanje organskih kiselina (octene i glukonske), etanola i prinos BNC. Smanjenje pH vrijednosti posljedica je simbiotičko-metaboličkih aktivnosti osmofilnih kvasaca i bakterija octene kiseline i nastajanja organskih kiselina. Debljina i prinos BNC se povećavala tijekom fermentacije, ovisno o porastu površine i dubine hranjive podloge. Uzorci su analizirani FT-IR spektroskopijom te je utvrđeno da su svi imali veći postotak kristaliničnosti. Uočena je antimikrobna aktivnost BNC prema bakterijama Salmonella typhimurium, Esherichia coli, Pseudomonas sp. i kvascu Candida albicans, ali ne i prema bakteriji Vibrio cholera
Izvorni jezik
Hrvatski