Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224682

Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića


Bendelja Ljoljić, Darija; Kazalac, Josipa; Tudor Kalit, Milna; Dolenčić Špehar, Iva; Mihaljević Žulj, Marina; Maslov Bandić, Luna; Kalit, Samir
Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića // Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
Rovinj, Hrvatska: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 42-43 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1224682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića
(Whey as a raw material in the production of strong alcoholic beverages)

Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Kazalac, Josipa ; Tudor Kalit, Milna ; Dolenčić Špehar, Iva ; Mihaljević Žulj, Marina ; Maslov Bandić, Luna ; Kalit, Samir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / - : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022, 42-43

Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
sirutka, alkoholna fermentacija, destilacija, Kluyveromyces marxianus spp.
(whey, alcohol fermentation, distillation, Kluyveromyces marxianus spp.)

Sažetak
Sirutka je nusproizvod u proizvodnji sira koja se na svjetskoj razini i danas najvećim dijelom ne prerađuje u prehrambene svrhe. Sirutka ima visoki potencijal za onečišćenje okoliša jer sadržava više od 6 % organske tvari koju čine laktoza, proteini, mliječna mast, mineralne tvari i vitamini. Osim u proizvodnji albuminskih sireva, bioplina i sirutke u prahu, sirutka se kao sirovina posljednjih godina koristi i u proizvodnji jakih alkoholnih pića. Cilj rada bio je istražiti potencijal proizvodnje alkoholnog pića iz sirutke dobivene nakon proizvodnje istarske skute. U sirani manjeg kapaciteta proizvedene su tri šarže istarske skute. Sirutka zaostala nakon proizvodnje skute podvrgnuta je fermentaciji tijekom 120 h korištenjem kulture kvasaca Kluyveromyces marxianus subsp. marxianus, a potom destilaciji. U uzorcima sirutke prije fermentacije i poslije nje, određen je udio suhe tvari, proteina, mliječne masti i laktoze metodom infracrvene spektometrije, sastav hlapljivih spojeva u destilatu plinskom kromatografijom, a sadržaj etanola denzitometrijskom metodom. Udio svih komponenti kemijskog sastava sirutke izuzev udjela mliječne masti smanjivao se tijekom fermentacije. U pokusu je proizveden destilat alkoholne jakosti 35 %, u kojem su utvrđeni sljedeći spojevi: acetaldehid, metanol, n- propanol, i-butanol, n-butanol, 3-metil-1-ol, 2- metilbutan-1-ol te etil-laktat. Dobiveni destilat upućuje na potencijal korištenja sirutke u proizvodnji jakih alkoholnih pića. No, zbog potencijalno štetnog djelovanja pojedinih hlapljivih spojeva na ljudsko zdravlje, u svrhu kontrole čimbenika proizvodnje destilata iz sirutke potrebno je provesti dodatna istraživanja

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bendelja Ljoljić, Darija; Kazalac, Josipa; Tudor Kalit, Milna; Dolenčić Špehar, Iva; Mihaljević Žulj, Marina; Maslov Bandić, Luna; Kalit, Samir
Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića // Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
Rovinj, Hrvatska: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 42-43 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
Bendelja Ljoljić, D., Kazalac, J., Tudor Kalit, M., Dolenčić Špehar, I., Mihaljević Žulj, M., Maslov Bandić, L. & Kalit, S. (2022) Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića. U: Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Kazalac, Josipa and Tudor Kalit, Milna and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marina and Maslov Bandi\'{c}, Luna and Kalit, Samir}, year = {2022}, pages = {42-43}, keywords = {sirutka, alkoholna fermentacija, destilacija, Kluyveromyces marxianus spp.}, title = {Sirutka kao sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pi\'{c}a}, keyword = {sirutka, alkoholna fermentacija, destilacija, Kluyveromyces marxianus spp.}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Kazalac, Josipa and Tudor Kalit, Milna and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marina and Maslov Bandi\'{c}, Luna and Kalit, Samir}, year = {2022}, pages = {42-43}, keywords = {whey, alcohol fermentation, distillation, Kluyveromyces marxianus spp.}, title = {Whey as a raw material in the production of strong alcoholic beverages}, keyword = {whey, alcohol fermentation, distillation, Kluyveromyces marxianus spp.}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font