Pregled bibliografske jedinice broj: 1224676
Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza
Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza // Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 56-56 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1224676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao
pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza
(The ratio of milk fat and protein in milk as an
indicator of the nutritional status of alpine
goats)
Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Dolenčić Špehar, Iva ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
/ - , 2022, 56-56
Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
omjer mliječna mast : protein, kozje mlijeko, sirovi proteini, izbalansiranost obroka
(fat : protein ratio, goat milk, crude proteins, dietary balance)
Sažetak
Omjer mliječne masti i proteina (M:P) uz koncentraciju uree u mlijeku pouzdan je pokazatelj izbalansiranosti obroka muznih koza. Smanjenjem ili povećanjem proteinskog i/ili energetskog udjela u obroku taj se omjer u mlijeku može značajno promijeniti. Za razliku od koza, u mliječnih krava dobro opskrbljenih energijom i proteinima, omjer M:P je poznat i dobro istražen te u pravilu varira između 1, 1 i 1, 5. Cilj ovog rada bio je utvrditi omjer M:P i njegovu povezanost s koncentracijom uree u mlijeku koza hranjenih sijenom djetelinsko-travne smjese uz dodatak izoenergetske krmne smjese (KS) s različitim udjelom sirovih proteina (SP). Istraživanjem su bile obuhvaćene 72 alpina koze podijeljene u tri skupine, ovisno o udjelu proteina u KS koju su dobivale prilikom mužnje (14 %, 16 % i 18 % SP). Uzorci mlijeka uzimani su jedanput mjesečno AT metodom tijekom jedne laktacije te je metodom infracrvene spektrometrije određen udio mliječne masti i proteina, a koncentracija uree određena je metodom diferencijalne pH-metrije. Statistička analiza podataka provedena je procedurom MIXED korištenjem softverskog paketa SAS V8. Povećanjem udjela SP u KS smanjivao se omjer M:P pri čemu je utvrđena značajna razlika (p<0, 01) između skupina koza hranjenih KS sa 14 % i 18 % SP. U 83, 8 % analiziranih uzoraka mlijeka utvrđen je omjer M:P od 0, 9 do 1, 3 uz podjednaku zastupljenost uzoraka iz sve tri hranidbene skupine koza. U manje od 10 % uzoraka mlijeka utvrđen je omjer M:P>1, 3, a u svega 6, 6 % uzoraka omjer M:P<0, 9. Između omjera M:P i koncentracije uree nije utvrđena statistički značajna povezanost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Iva Dolenčić Špehar
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)