Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224676

Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza


Bendelja Ljoljić, Darija; Dolenčić Špehar, Iva; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan
Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza // Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 56-56 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1224676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza
(The ratio of milk fat and protein in milk as an indicator of the nutritional status of alpine goats)

Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Dolenčić Špehar, Iva ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka / - , 2022, 56-56

Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
omjer mliječna mast : protein, kozje mlijeko, sirovi proteini, izbalansiranost obroka
(fat : protein ratio, goat milk, crude proteins, dietary balance)

Sažetak
Omjer mliječne masti i proteina (M:P) uz koncentraciju uree u mlijeku pouzdan je pokazatelj izbalansiranosti obroka muznih koza. Smanjenjem ili povećanjem proteinskog i/ili energetskog udjela u obroku taj se omjer u mlijeku može značajno promijeniti. Za razliku od koza, u mliječnih krava dobro opskrbljenih energijom i proteinima, omjer M:P je poznat i dobro istražen te u pravilu varira između 1, 1 i 1, 5. Cilj ovog rada bio je utvrditi omjer M:P i njegovu povezanost s koncentracijom uree u mlijeku koza hranjenih sijenom djetelinsko-travne smjese uz dodatak izoenergetske krmne smjese (KS) s različitim udjelom sirovih proteina (SP). Istraživanjem su bile obuhvaćene 72 alpina koze podijeljene u tri skupine, ovisno o udjelu proteina u KS koju su dobivale prilikom mužnje (14 %, 16 % i 18 % SP). Uzorci mlijeka uzimani su jedanput mjesečno AT metodom tijekom jedne laktacije te je metodom infracrvene spektrometrije određen udio mliječne masti i proteina, a koncentracija uree određena je metodom diferencijalne pH-metrije. Statistička analiza podataka provedena je procedurom MIXED korištenjem softverskog paketa SAS V8. Povećanjem udjela SP u KS smanjivao se omjer M:P pri čemu je utvrđena značajna razlika (p<0, 01) između skupina koza hranjenih KS sa 14 % i 18 % SP. U 83, 8 % analiziranih uzoraka mlijeka utvrđen je omjer M:P od 0, 9 do 1, 3 uz podjednaku zastupljenost uzoraka iz sve tri hranidbene skupine koza. U manje od 10 % uzoraka mlijeka utvrđen je omjer M:P>1, 3, a u svega 6, 6 % uzoraka omjer M:P<0, 9. Između omjera M:P i koncentracije uree nije utvrđena statistički značajna povezanost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bendelja Ljoljić, Darija; Dolenčić Špehar, Iva; Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan
Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza // Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 56-56 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
Bendelja Ljoljić, D., Dolenčić Špehar, I., Prpić, Z. & Vnučec, I. (2022) Omjer mliječne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza. U: Zbornik sažetaka 44. međunarodni simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Prpi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2022}, pages = {56-56}, keywords = {omjer mlije\v{c}na mast : protein, kozje mlijeko, sirovi proteini, izbalansiranost obroka}, title = {Omjer mlije\v{c}ne masti i proteina u mlijeku kao pokazatelj hranidbenog statusa alpina koza}, keyword = {omjer mlije\v{c}na mast : protein, kozje mlijeko, sirovi proteini, izbalansiranost obroka}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Prpi\'{c}, Zvonimir and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2022}, pages = {56-56}, keywords = {fat : protein ratio, goat milk, crude proteins, dietary balance}, title = {The ratio of milk fat and protein in milk as an indicator of the nutritional status of alpine goats}, keyword = {fat : protein ratio, goat milk, crude proteins, dietary balance}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font