Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1224548

Utjecaj temperature na klijance


Melnjak, Anja
Utjecaj temperature na klijance, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 1224548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature na klijance
(Effect of low temperature on seedlings)

Autori
Melnjak, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
15.07

Godina
2022

Stranica
22

Mentor
Mlinarić, Selma

Ključne riječi
rotkvica, mikrozelenje, skladištenje, niska temperatura, antioksidativnost
(radish, microgreens, storage, low temperature, antioxidant activity)

Sažetak
Mikrozelenje je nezrelo zeleno povrće, koje se ističe radi jednostavnog uzgoja te povećanog sadržaja bioaktivnih tvari u odnosu na zrelo povrće. Na kvalitetu mikrozelenja nakon skladištenja utječu različiti abiotički čimbenici, od kojih je najvažniji temperatura zbog reguliranja funkcionalnih metaboličkih procesa. Istraživanje je provedeno na dva kultivara rotkvica (Raphanus sativus L): daikon i crvena rotkvica, uzgajanih sedam dana u komorama s ljubičastim i bijelim LED osvjetljenjem. Cilj rada bio je ispitati utjecaj 14-dnevnog skladištenja pri niskoj temperaturi (+4°C) na antioksidacijsku aktivnost mikrozelenja rotkvica mjerenjem antioksidativne aktivnosti, sadržaja polifenola, askorbinske kiseline, pigmenata, antocijana te produkata lipidne peroksidacije. Rezultati su pokazali da je 14-dnevno skladištenje na niskoj temperaturi dovelo do inhibicije većine metaboličkih putova, što dokazuju stabilna antioksidativna aktivnost, nepromijenjena količina ukupnih polifenola. Niska temperatura potaknula je i biosintezu antocijana prevenirajući oksidativni stres kultivara crvene rotkvice, što ukazuje na stabilnije fiziološke reakcije u odnosu na kultivar daikon.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--3105-32-21 - Antioksidativna svojstva klijanaca i mikrozelenja (Mlinarić, Selma) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Selma Mlinarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Melnjak, Anja
Utjecaj temperature na klijance, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Melnjak, A. (2022) 'Utjecaj temperature na klijance', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Melnjak, Anja}, year = {2022}, pages = {22}, keywords = {rotkvica, mikrozelenje, skladi\v{s}tenje, niska temperatura, antioksidativnost}, title = {Utjecaj temperature na klijance}, keyword = {rotkvica, mikrozelenje, skladi\v{s}tenje, niska temperatura, antioksidativnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Melnjak, Anja}, year = {2022}, pages = {22}, keywords = {radish, microgreens, storage, low temperature, antioxidant activity}, title = {Effect of low temperature on seedlings}, keyword = {radish, microgreens, storage, low temperature, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font