Pregled bibliografske jedinice broj: 1224505
Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline
Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline // Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium"
Rovinj, Hrvatska, 2022. str. 28-29 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1224505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalne biomolekule bakterija mliječne kiseline
(Functional biomolecules of lactic acid bacteria)
Autori
Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Novak, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja ; Butorac, Katarina ; Banić, Martina ; Oršolić, Nada ; Odeh, Dyana ; Butorac, Ana ; Lepur, Adriana ; Bendelja, Krešo ; Savić Mlakar, Ana ; Cesutti, Paola ; Bellich, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts "44th International Dairy Experts Symposium"
/ - , 2022, 28-29
Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biomolekule ; bioaktivni peptidi ; bakterije mliječne kiseline ; fermentirani mliječni proizvodi ; intestinalna mikrobiota
(biomolecules ; bioactive peptides ; lactic acid bacteria ; fermented dairy products ; intestinal microbiota)
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK) su glavne zvijezde fermentiranih mliječnih proizvoda. Prepoznate su kao modulatori crijevne mikrobiote s pozitivnim utjecajem u prevenciji i liječenju mnogih metaboličkih poremećaja i kroničnih bolesti. Istraživanjima koja se provode na našim nacionalnim znanstvenim projektima, „Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika“ i “Probiotici i starter kulture – površinski proteini i bakteriocini”, koje financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), ciljevi su odabir i funkcionalna karakterizacija probiotičkih BMK, iz fermentiranih proizvoda i majčinog mlijeka, sa specifičnim svojstvima proizvodnje potencijalnih terapijskih biomolekula kao što su egzopolisaharidi (EPS), površinski (S)- proteini, bakteriocini, bioaktivni peptidi u fermentiranim mliječnim proizvodima i funkcionalni metaboliti koji nastaju u gastrointestinalnom traktu (GIT-u) nakon njihove primjene. Funkcionalna i tehnološka svojstva površinskih S- proteina iz Levilactobacillus brevis sojeva i EPS- a iz Limosilactobacillus fermentum sojeva su prema rezultatima naših istraživanja: povećano preživljavanje tijekom gastrointestinalnog tranzita, kompetitivna ekskluzija patogena, dulje vrijeme zadržavanja u debelom crijevu domaćina i imunomodulacijsko djelovanje. Dodatno, EPS služe kao prebiotički supstrati za crijevnu mikrobiotu koja proizvodi kratkolančane masne kiseline i mliječnu kiselinu s antibakterijskim i imunomodulacijskim djelovanjem, te služe kao izvor energije intestinalnim epitelnim stanicama i pozitivno utječu na metabolizam kolesterola i lipida. Sojevi BMK s bakteriocinskom aktivnošću, potvrđenom nakon sekvencioniranja cijelih genoma i provedene anotacije njihovih gena, specifično inhibiraju bakterijske kontaminante mlijeka Staphylococcus aureus i Listeria monocytogenes. Združnom primjenom sojeva, producenta S-proteina Levilactobacillus brevis SF9B i producenta bakteriocina Lactiplantibacillus plantarum SF9C, postignuta je značajna promjena sastava crijevne mikrobiote štakora korištenih u eksperimentalnom modelu namijenjenom istraživanju Alzheimerove bolesti. Bioaktivni peptidi su detektirani nakon proteolitičke razgradnje mliječnih proteina s ispitivanim sojevima BMK, a kao bioaktivne molekule pokazuju antioksidacijsku, imunomodulacijsku, antitrombotičku, antimikrobnu i inhibicijsku aktivnost prema angiotenzin- konvertirajućem enzimu (ACE) što ima učinak snižavanja krvnog tlaka. Rezultati mnogih znanstvenih istraživanja upućuju na pozitivan učinak bioaktivnih peptida iz fermentiranih mliječnih proizvoda na probavni, endokrini, kardiovaskularni, imunosni i živčani sustav, što predstavlja veliki izazov za mljekarsku industriju. Naime, analitičari predviđaju vrijednost tržišta proizvoda s bioaktivnim peptidima i proteinima, bilo kao funkcionalne hrane, dodataka prehrani ili farmaceutskih lijekova, u ukupnom iznosu većem od 78, 6 milijardi EUR do 2027. godine.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Adriana Lepur
(autor)
Nada Oršolić
(autor)
Jasna Novak
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Dyana Odeh
(autor)
Katarina Butorac
(autor)
Andreja Leboš-Pavunc
(autor)
Ana Savić Mlakar
(autor)
Krešo Bendelja
(autor)
Martina Banić
(autor)
Ana Butorac
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)